Foto: Shutterstock
Cukrárska karta (alebo aj karta na cesto), či už plastová alebo vyrobená z nehrdzavejúcej ocele, by nemala chýbať v žiadnej kuchyni. Ako vyplýva už z jej názvu, táto pomôcka nájde uplatnenie pri príprave sladkých dobrôt, na prácu s cestom i krémami. Poďme si spolu rozobrať, čo všetko dokáže...
1. Krájať cesto
Karta (tá bez zúbkovaného okraja) je ideálna na krájanie cesta a jeho delenie na menšie kúsky – napríklad ak pripravujete buchty či šišky. Cesto sa lepšie porciuje kartou z nehrdzavejúcej ocele, pretože jej čepeľ je ostrejšia, ale dobre funguje aj plastová karta.Foto: Shutterstock
2. Vyškrabať misku
Plastová cukrárska karta má zvyčajne jednu stranu zaoblenú. Tá sa dá používať na vyškrabávanie zvyškov cesta, ale aj krému z misy a nahradí tak cukrársku stierku.3. Plniť cukrárske vrecúška
Klasickú plastovú kartu môžete použiť aj na plnenie cukrárskeho vrecka. Naberiete ňou krém z misy a preložíte ho do vrecúška. Vrecúško potom položíte na rovnú pracovnú plochu a čistou rovnou stranou karty prejdete po vrchnej časti vrecúška kde nie je krém. Zhrniete tak všetky zvyšky krému smerom k špičke do kompaktného celku, a zároveň vytlačíte nežiadúce vzduchové bubliny, ktoré by pri vytláčaní krému mohli pôsobiť veľmi nepekne.Foto: Shutterstock
4. Vyčistiť pracovnú plochu
Vďaka hladkej strane karty sa môžete rýchlo zbaviť omrviniek a lepkavých zvyškov cesta na pracovnej ploche, stačí ich jednoducho kartou zhrnúť. Neznehodnotíte tak napríklad špongiu na riad, z ktorej by ste zvyšky cesta už neodstránili.5. Rozotrieť krém aj polevu
Najčastejšie sa cukrárska karta používa na úhľadné a hladké rozotretie krému a polevy na tortách či zákuskoch. Ak použijete kartu so zúbkami, dodáte vrchnému krému či poleve aj wow efekt.Foto: Shutterstock
6. Tvarovať cesto
Najmä redšie kysnuté cesto sa na pracovnej doske tvaruje do bochníka či bochníkov lepšie kartou než rukami.7. Temperovať čokoládu
Nerezová karta je cenným pomocníkom pri temperovaní čokolády, môže nahradiť cukrársku špachtľu. Vďaka temperovaniu sa bude čokoláda krásne lesknúť a napríklad pri výrobe praliniek sa ľahko vyklopí z formičiek.Foto: Shutterstock
Diskusia k článku