Fedor Malík:
Modranská štóla („odkukaná“)

Fedor Malík, 20. decembra 2016     2 minúty čítania

Nemecký gastronomický zázrak, vianočnú štólu, som „objavil“ pred rokmi vo východnom Berlíne. Absolvoval som tam stáž na Humboldtovej univerzite a pripomenul som si tam i svoje tridsiate piate narodeniny. Bože, to sú roky...



Malé pohostenie vtedy pripravil profesor Annemüller. Jedla sa sladká hrozienková štóla a popíjal sa sekt s nemeckým pivom! Divná kombinácia.

Štóla však bola skvelá. Roky som si ju potom kupoval pred Vianocami v obchodnej sieti. Na vlastnými rukami urobenú štólu som sa však odhodlal len nedávno. Preštudoval som viacero receptov a prišiel som k vlastnému. „Odkukanému“...

Potrebujeme pol kila hladkej múky, 10 gramov práškového cukru, kocku droždia, deci mlieka, 20 deka masla, jeden žĺtok, dve lyžice umu či karibského rumu, vanilkový cukor a štipku soli. Nuž, a v neposlednom rade, i mandle, hrozienka a kandizované ovocie. Cesto dokonale premiesime a necháme ho „nakysnúť“. Potom ho vyklopíme na dosku a rozvaľkáme na hrubú placku. Tú preložíme do tvaru podlhovastého bochníka. Ten hodinu pečieme vo vyhriatej rúre. Ešte horúcu štólu potrieme rozpusteným maslom a hojne posypeme práškovým cukrom. Ten sa na povrchu štóly prilepí a ona musí byť biela, bielučká.

Pripomínam, že v mojom prípade ide o bioprodukt. Vlastné mandle i otonelové hrozienka, doma pripravované kandizované ovocie. Červené drienky, žlté marhule a zelené kivi. Originálny bioprodukt. Žiadne emulgátory, žiadne mono-a diglyceridy mastných kyselín. Tá naša síce nemá záručnú lehotu pol roka, je však zdravá a chutná. Naša modranská vianočná štóla.

Pivo k nej nepite, čaša mladého muškátu však nezaškodí...



Diskusia k článku

venusa
Pred par rokmi mi ju odtiaľ nosila kamarátka. Chutila prilis chemicky, tak neuspela. No taka domáca s bio ovocím byt dobrá musi. Aj iného doma narušeného ovocia.






 



TOPlist