
Sláva to bola veľká. Pár stoviek vín z desiatok krajín sveta, degustátori z Argentíny, Francúzska, Holandska, Anglicka. Od toho roku putovalo Vinoforum po svete. Uskutočnilo sa už v ôsmich európskych krajinách a tento rok sa koná i v Číne...
Vraciam sa k tomu prvému ročníku a spomínam. Napríklad na degustátora svetového mena Johna Salviho. Pôvodne spravodajského dôstojníka anglickej armády, potom novinára a dnes degustátora, ktorý za tridsať rokov svojho profesionálneho života vymietol degustačné sály na celom svete.
John, Master of Wine, bol v roku 1991 i v Modre. Degustoval, špásoval, popíjal, bavil sa s ľuďmi a v neposlednom rade objavoval i taje slovenskej gastronómie. Sedeli sme u nás v záhrade a manželka napiekla pár plechov modranského smotanového osúcha. Voňal, chrumkal, chutil prenáramne. John sám „zmastil“ z neho dva plechy. Keď dojedal ten druhý, vyhlásil: „Najlepšia pizza na svete, modranská pizza.“ Osúch zapíjal naším veltlínom z Téglika a cítil sa ako v siedmom nebi. Do hotela sme ho odniesli na nosidlách...
Občas sa vo svete ešte stretneme. A spomíname. Ja na jeho historky a on na modranskú pizzu. Ako chutil modranský zelený muškatel, na to si už nespomína...
Diskusia k článku