Moderátorka Katka Brychtová:
V kuchyni som šťastná

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 24. apríla 2022     11 minút čítania

„Keď nie som vo svojej koži, často si poviem, idem niečo upiecť, vtedy sa upokojím a všetko je zasa v poriadku. Varenie takto síce nefunguje, ale pečenie zaberá vždy,“ hovorí o svojej vášni obľúbená moderátorka Katka Brychtová. V rozhovore nám prezradila, ako si stihla v poslednej chvíli zapísať rodinné recepty, ale aj to, kto jej pomohol vybrať super jedlo, ktoré varila pred televíznymi kamerami v šou Tajomstvo mojej kuchyne.



Známa moderátorka Katka Brychtová je vášnivou gurmánkou a tiež autorkou dvoch kuchárskych kníh.
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc


Katka Brychtová je síce vyštudovaná herečka, no srdcia Slovákov si získala ako moderátorka relácie Pošta pre teba. Jej hlas je nám dôverne známy aj z televízneho dabingu. Môžeme ju pravidelne vidieť aj ako moderátorku Klubu na Trojke a nedávno bola celý mesiac hviezdou relácie Tajomstvo mojej kuchyne. Vo svojich dvoch kuchárskych knihách Moje sladké radosti a Napečme si šťastie prezradila takmer stovku svojich najobľúbenejších rodinných receptov.

Podľa tvojich najobľúbenejších receptov dnes pečú tisíce žien na Slovensku. Kto ti u vás doma odovzdal lásku k pečeniu?

Vyrastala som na bratislavskom sídlisku. Stará mama bývala o poschodie vyššie a mala televízor. Ten sme my doma nemali, a tak sme k nej spolu so sestrou a bratom chodili sledovať rozprávky a športové prenosy. No a stará mama nám popri tom veľmi dobre varila a piekla, každú nedeľu bol výborný koláčik. Rada som sa vtedy okolo nej motala, jej sladkosti mi chutili a spolu so súrodencami sme ich jedli odušu. Nemala kuchynský robot, a preto sme všetci miešali cestá na koláče ručne.

Kto z vás bol hlavný „miešač“?

Starý otec. Dodnes si pamätám, ako miešal maslo s cukrom pätnásť minút a potom sa s nádejou pýtal, či už je to hotové. Stará mama len pokrútila hlavou a hovorila, že ešte nie. (Smiech.) Pri nej som si uvedomila, ako ma pečenie baví, aj keď na začiatku som bola aj ja len v roli „miešača“. Neskôr, keď už stará mama bývala sama pri Modrom kostolíku, pekávali sme spolu na Vianoce. Vtedy som sa jej počas prípravy koláčikov vypytovala na všetky podrobnosti a finty. No a potom akoby sa udialo niečo medzi nebom a zemou, jedny Vianoce som si recepty na vianočné koláčiky dopodrobna zapísala... A ona potom v januári zomrela. Bolo to neuveriteľné.

To je krásne, mnohé z nás ľutujeme, že nemáme recepty od našich starých mám, pretože sme si ich nestihli vypýtať...

Aj ja mám od starej mamy celú knižku, kde sú napísané len gramáže, ale chýba postup. Jedine tieto vianočné koláčiky som si vtedy dopodrobna zapísala, ostatné recepty som si musela dotvoriť. Napríklad robievala jeden slaný oškvarkový koláč, ktorý sme sa s mamičkou snažili zrekonštruovať, ale nepodaril sa nám taký dobrý. Myslím si, že zachovávanie takýchto rodinných tradícií je úžasné. Moja dcéra so mnou pečie, no a jej deti, naši malí, s nami kuchtia tiež. Sedemročného vnúčika to v kuchyni veľmi baví, uvarí si už aj praženicu. Minulú nedeľu sme spolu pripravovali truffle a tento náš malý čokoládové guľôčky smelo obaľoval v kakau. Ruky mal síce celé čierne, ale veľmi ho to bavilo. No aj ten trojročný za mnou často príde so slovami: Babika, ideme piecť. Podloží si pod nožičky stolček, postaví sa a pomáha mi napríklad vykrajovať koláčiky. Pečenie je súčasťou nášho rodinného života.

Niekedy si myslím, že kuchyňa má akúsi čarovnú moc. Ako pôsobí na teba?

V kuchyni som šťastná. Keď nie som vo svojej koži, často si poviem, idem niečo upiecť, vtedy sa upokojím a všetko je zasa v poriadku. Varenie takto síce nefunguje, ale pečenie zaberá vždy.

„Mám cit pre dobré recepty a už na prvý pohľad vidím, ktorý koláčik sa skutočne oplatí vyskúšať.“

Viem, že ste to mali u vás doma podelené, ty rada pečieš a manžel, ktorý je lekár, rád varí.

Áno, no najmä môj syn Kubo varí fantasticky, je fajnšmeker. Vypýtal si hrubú kuchársku knihu známeho šéfkuchára o postupoch pri varení a ide mu to v kuchyni vynikajúco. Teraz žije aj pracuje v Prahe, navštevujem ho a vždy ma zoberie do výbornej reštaurácie, kde spolu degustujeme. Jedlo je skrátka naše hobby.

Spolu s kamoškami cestuješ po európskych metropolách. Vyberáte si kulinárske destinácie?

Teraz cez víkend sme boli v Miláne. Jeme tam veľmi dobre. Je to taká súčasť nášho cestovania, jasné, že chceme vidieť pamiatky, galérie, ale vždy ochutnáme aj špeciality.

Čo vám teraz v Miláne chutilo najviac?

To mi neuveríš. Bol to fantastický, obrovský vyprážaný rezeň podávaný aj s kosťou. Chutil skvelo, nebol ani suchý, ani mastný, akoby bol pripravovaný v rúre. Nemôžem zabudnúť ani na Neapol, jedli sme tam skvelé cestoviny a rozprávkovú pizzu.

Čo varíš najčastejšie doma?

Mám rada jednoduché a rýchle jedlá. Teraz jem veľa zeleniny, chcem trochu schudnúť, tak varím podľa Mačingovej.



Katka Brychtová pokrstila spolu s finalistkou kuchárskej súťaže MasterChef Slovensko Razijou Trnačević (v strede) náš nový mesačník Varecha. Šéfredaktorka časopisu Jana Štrbková z toho mala úprimnú radosť.
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc


Svokrovci tvojej dcéry Katky žijú v New Yorku, jej manžel tiež pochádza z lekárskej rodiny. Ovplyvnili ste si navzájom svoje chute?

Áno, veľmi ovplyvnili moje chute aj varenie. Žijú v New Yorku, ale ich korene siahajú do Bangladéša a radi si doma pripravujú svoje tradičné jedlá. Keď sme u nich boli na návšteve, ponúkali nám všetko štipľavé, a hoci som dovtedy doma také jedlo nevyhľadávala, u nich doma mi veľmi chutilo. Aj vďaka nim a tomu, že už aj dcéra Katka varí štipľavejšie, mi takáto kuchyňa nielen zachutila, ale ovplyvnila aj moje varenie. Napríklad odvtedy často používam pri príprave mäsa ich zmes korenín garam masala. No a ja som im na revanš upiekla môj žltý koláč a ten im veľmi chutil.

Stretli sme sa v období, keď si pripravovala svoje dve kuchárske knihy a tvoje recepty sa tak dostali do mnohých domácností. No nedávno si bola celý mesiac aj hviezdou kuchárskej šou Tajomstvo mojej kuchyne, kde ťa pri pečení a varení sledovalo celé Slovensko. Ako si sa cítila v tejto úlohe?

Je úplne iné, keď človek pečie a varí doma a pred kamerami v televízii. Pečenie som síce mala natrénované, pretože som bola viackrát v Teleráne, v Dámskom klube, aj u Kamily Magálovej v relácii Tajomstvo mojej kuchyne či u vás v TV Varecha. Celkom som si na to zvykla, vždy som si vybrala recept, ktorý mi ide. Ale varenie pred kamerami pre mňa znamenalo vystúpenie z komfortnej zóny. Keď ma koncom minulého roka oslovila dramaturgička s ponukou, či by som sa na to dala, odpovedala som jasné, žiaden problém, veď to budú len štyri časti. Ale potom, počas Vianoc, som začala rozmýšľať o tom, čo budem pred kamerami variť a tá predstava ma trochu znepokojovala.

Nakoniec si však divákom ponúkla výborné recepty. Kde si sa inšpirovala?

Fantastické bolonské špagety, ktoré som pred kamerami varila, mám napríklad od syna Jakuba. Nadiktoval mi dopodrobna svoj obľúbený recept aj s radami pre divákov, ktoré zaručili, že sa dokonale podaria. Bol famózny. Doma varím bolonské špagety zvyčajne podľa manželovho receptu, ten je veľmi jednoduchý a rýchly, často sme ho robievali, keď boli deti malé a nebolo času nazvyš. A potom som pred kamerami pripravovala moje výborné nátierky – oškvarkovú aj reďkovkovú. Zvládla som to, no nebolo to ľahké.

Čiže vo vlastnej televíznej relácii o pečení a varení sa nevidíš?

Mne by sa páčilo rozprávať o jedle, spovedať hostí, radšej by som bola v takejto relácii v role moderátorky. Ale veľmi rada by som pridávala pravidelne recepty na sociálne siete, to ma baví. Vždy sa tak podelím o svoj nový, dobrý recept. Aj na Instagrame sledujem slávnych pekárov a vyberám si, čo by som doma vyskúšala. Mám celkom cit pre dobré recepty a už na prvý pohľad vidím, ktorý koláčik sa skutočne oplatí vyskúšať

Pozrite si videorecepty, ktoré Katka Brychtová nakrútila v TV Varecha:










Textovú verziu videoreceptov nájdete TU:










Diskusia k článku







 



TOPlist