Modelka Soňa Štefková:
Viem, že láska prechádza cez žalúdok

Nora Krchňáková, TV Varecha, 5. augusta 2021     5 minút čítania

Úspešná slovenská modelka je aktuálne tehotná, postavu takmer nerieši, prvoradé je zdravie a pohoda bábätka. Už takmer 30 rokov je vegetariánkou, to však neznamená, že si nevychutnáva dobré jedlo, práve naopak, užíva si gurmánske hody.



Sympatická Soňa je aktuálne tehotná a už roky vegetariánka, preto v TV Varecha pripravila vegánsku sviečkovú.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Soňa Štefková sa venuje modelingu od trinástich rokov, keď ju objavili na súťaži Elite Model Look. Po skončení vysokej školy sa do modelingových vôd vrhla naplno a za desať rokov precestovala vyše 60 krajín. Objavila sa v mnohých reklamných kampaniach, bola tvárou kozmetickej značky a v rámci módnych prehliadok spolupracovala s arabskými haute couture návrhármi a predvádzala na indickom, dubajskom a mexickom Fashion Weeku.

Dá sa skĺbiť kariéra modelky s varením? Stíhate si pri práci variť?

Modeling je často náročná práca, ktorá nemá nič spoločné s klasickým pracovným časom. Bežne sa mi stávalo, že som mávala 18–hodinové fotenia, po ktorých som variť už naozaj nevládala. Takmer každá modelka sa však vie o seba postarať, pretože od mladého veku bývame v zahraničí v apartmánoch pre modelky, a keď si samy nenavaríme, nikto sa o nás nepostará. Navyše, vreckové od agentúry býva veľmi nízke, čo ma naučilo variť veľmi ekonomicky, systémom „čo dom dá“.

V TV Varecha ste nám uvarili vegetariánske jedlo. Ako dlho a prečo ste vegetariánkou?

Takmer celý život. Od malička som milovala zvieratá. Keď som mala asi štyri roky, mama mi pred spaním čítala rozprávku o Bambim od Hansa Christiana Andersena. V určitom momente mu poľovník zastrelil mamičku. Veľmi som to prežívala a spýtala som sa mamy, prečo niekto zabíja zvieratá. Odpovedala mi úprimne – hlavne kvôli jedlu. Celú noc som nespala a na druhý deň som oznámila rodičom, že budem vegetariánka. Nebrali ma vážne. Ja som však od toho momentu nevzala mäso do úst. O chvíľu to bude už 30 rokov.

Ako modelka veľa cestujete. Ktorá zo svetových kuchýň vám najviac zachutila?

Zamilovala som si takmer každú kuchyňu z krajín, kde som žila. Milujem Áziu – predovšetkým japonskú a thajskú kuchyňu. V Indii, kde je väčšina obyvateľstva vegetariánska, som zažívala doslova gurmánske hody. Veľmi mi chutí arabská kuchyňa, Libanon, Turecko aj Perzia majú neskutočné lahôdky a ja som sa z týchto krajín často vrátila o pár kíl ťažšia. Nesmiem zabudnúť na Mexiko, kde som žila tri roky. Ich štýl stravovania a kuchyňa mi veľmi chýbajú.

Ako sa udržiavate v kondícii? Čo všetko musíte urobiť pre svoju peknú postavu?

Základom je zdravá strava a šport. Modelka musí byť nielen štíhla, ale aj fit. U mňa fungovala kombinácia vegetariánskeho až vegánskeho jedálnička a veľa, veľa športu. Striedala som silové cvičenia s jogou. Pomohlo mi to aj pri foteniach, vďaka joge som bola viac ohybná a zvládla aj fyzicky náročnejšie pózy. Lebo fotografovanie je väčšinou celkom slušná fyzická makačka. Aktuálne som tehuľka a postavu takmer neriešim, prvoradé je zdravie a pohoda bábätka. Aj šport už teda vykonávam rekreačne, ale k fit životnému štýlu sa plánujem neskôr vrátiť.

Pre koho najradšej varíte?

Milujem variť pre svojich blízkych. Aktuálne úplne najradšej pre svojho priateľa, ktorý je veľmi vďačný stravník, a teda už aj pre svoje bábätko. Chcem mu už v brušku dopriať čo najpestrejšiu a najvýživnejšiu stravu.

Myslíte si, že láska prechádza cez žalúdok? Máte osobnú skúsenosť?

Nemyslím, viem to. Aspoň v našom prípade je to určite tak. S partnerom sme obaja veľkí gurmáni, jedlo si vieme neskutočne vychutnávať. Napokon, zbalil ma aj na svoje famózne tofu v arašidovej omáčke. Keď mi ho naservíroval, vedela som, že tento vzťah má vysoký potenciál.



Pozrite si videorecept, ktorý Soňa Štefková nakrútila v štúdiu TV Varecha:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:










Diskusia k článku







 



TOPlist