Milujete kvalitný tvaroh? Upečte si tento strúhaný koláč

P.R. Servis, 24. marca 2022     4 minúty čítania

INZERCIA - Chcete upiecť niečo naozaj poriadne tvarohové? Nech sa páči! Pripravte si chutný tvarohový strúhaný koláč z poctivého tvarohu Agravital z Horehronia.



Zdroj: Agravital. Autor: Vladimír Škuta.

Strúhaný koláč s tvarohom je známy tým, že naňho obvykle potrebujete pomerne veľké množstvo tvarohu. Sú recepty, kde na náplň treba rovné kilo tvarohu, v tomto prípade to bude 750 gramov. A tu už je celkom dôležité, aby ste v obchode „neriskovali“ a vybrali si naozaj kvalitný tvaroh, ktorý bude chutiť všetkým. Veď ako sa hovorí - keď už, tak už. Popozerali sme sa preto po regáloch s mliečnymi výrobkami a našli sme skvelú vychytávku, vďaka ktorej bude aj tento koláč chutiť fantasticky.

Tvaroh značky Agravital vyrába Breznianska mliekareň. Výnimočný je najmä v tom, že je vyrobený z čerstvého mlieka priamo na horehronskej farme. A pozor, nie je to len taká hocijaká farma… Miestne družstvo má už 45-ročnú históriu. O kravičky sa starajú skutočne vzorne, čo dokazuje aj kvalitná strava, ktorú dojnice dostávajú. Samotná mliekareň je miestom, kde sa stretávajú dva svety - stará mliekarenská tradícia z Horehronia sa spája so svetom modernej technológie. Výsledkom sú prvotriedne jogurty, mlieka, maslá, parenice a, samozrejme, tvarohy.



Zdroj: Agravital. Autor: Miňo Debnár.

Azda najdôležitejšie na celej mliečnej výrobe Agravital je skutočnosť, že čerstvo nadojené mliečko sa spracuje ešte v daný deň. Nečaká sa teda zbytočne, kým jeho kvalita degraduje a dokonca sa ani nikam nepreváža. Mliekareň je s družstvom prepojená potrubím, takže čerstvé mlieko putuje priamo do výroby. Pýtate sa, či v tvarohu, ktorý sa z mlieka vyrobí, nájdete umelé prísady alebo konzervanty? Odpoveď je nie. Rýdzi farmársky tvaroh putuje z farmy priamo do vášho koláča.

Na cesto budete potrebovať:
400 g špaldovej múky
250 g masla
150 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
½ prášku do pečiva
1 žĺtok
3 PL kakaa

Na plnku budete potrebovať:
750 g tvarohu Agravital
250 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
3 žĺtky
4 bielky

Postup:
Postup prípravy cesta: Zmiešame všetky suroviny na cesto a vytvoríme hladké kompaktné cesto, ktoré rozdelíme na dve časti. Takto rozdelené cesto vložíme do chladničky na 30 minút.

Postup prípravy plnky: V jednej miske vyšľaháme sneh z bielkov. V druhej miske zmiešame tvaroh, žĺtky, práškový cukor a hmotu opatrne spojíme so snehom tak, aby sa sneh nerozbil.

Prvú časť cesta nastrúhame na väčší plech. Pripravenú plnku natrieme na prvú vrstvu cesta. Na plnku potom môžeme poukladať ľubovoľné ovocie.

Druhú časť cesta potom nastrúhame na plnku s ovocím. Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov na asi 30 minút.

A potom si koláč už len vychutnávame! Dobrú chuť.










 



TOPlist