
Mária Čírová miluje veľkonočné tradície a k nim patrí aj pečenie barančeka.
Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha
Sviatky si jedna z našich najobľúbenejších speváčok doslova užíva. Pre Máriu Čírovú je Veľká noc nádherný čas, kedy sa s deťmi vracia do biblických čias.
„Vždy začíname Zeleným štvrtkom, kedy si pripravíme zelené jedlo, väčšinou špenát. Na Veľký piatok sa postíme a robíme si špeciálne posúchy, ktoré sa skladajú len z vody, múky a soli. Snažíme sa aj deti viesť k tradíciám, a po pôste sa spoločne tešíme na Bielu sobotu, kedy už máme hody, klobásky, šunku a vajíčka. Na Veľkonočnú nedeľu chodíme do kostola, deťom pripravím košíček plný dobrôt. V kostole sa jedlo posvätí, aby bola počas celého roka hojnosť,“ teší sa Mária Čírová.
Pečenie bolo Máriinou láskou už od malička. O recepty sa krásna gazdinka delí so svojimi fanúšikmi na sociálnych sieťach. Má radosť, keď im chutí a keď si navzájom odovzdávajú skúsenosti.
„Chcem ľuďom a najmä mladým kuchárkam ukázať, že tradičné jedlá na Slovensku existujú a nechcem, aby sme o ne prišli. Veľká noc je mojou srdcovkou. Ja som taký tradičný človek a práve s Veľkou nocou sa mi spájajú rodinné tradície. Vraciam sa do svojho detstva, kedy sme mali krásne vyzdobený dom, maľovali sme vajíčka, varili tradičné jedlá a spievali pesničky,“ prezradila sympatická speváčka.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha
Máriino variaco-pekárske dobrodružstvo sa začalo počas pandémie. Nikdy predtým totiž nebol dostatok času.
„Pre mňa to bol naozaj veľký krok, kým som po rokoch výlučne hudobnej kariéry zverejnila prvé home video ako si urobiť kváskový chlieb alebo upiecť koláč. Až počas pandémie prišiel ten správny čas, keď som sa mohla začať zaoberať polevami, fondánmi, formami a cestom. Je to pre mňa nesmierne zaujímavý svet a dnes už dokážem upiecť aj štvorposchodovú tortu. Veľmi ma to baví a som šťastná, keď ľuďom chutí,“ s úsmevom uzatvára Mária.
Diskusia k článku