Fedor Malík:
Medové rožteky

Fedor Malík, 14. februára 2017     2 minúty čítania

Med, tú zázračnú nenewtonovskú kvapalinu, milujem od detstva.



Bez ohľadu na skutočnosť, že v Modre na prvom mieste bolo vždy víno. Až potom kopa hnoja a za ňou včely a med. Vinohradník včelárstvu neholdoval, veď tie pichľavé „potvory“ mu na jeseň vyžierali tie najkrajšie bobule. Keď však na jeseň či v zime dostal chrípku, vymenil víno za čaj. Najčastejšie lipový a s medom...

Ako mladík i dospelý som roky med zanedbával. Vraciam sa k nemu až v starobe...

Medy sú rôzne. Medy umelé, medy voškové, medy juhoamerické. Ja však chcem pravý med, najlepšie horský. Nosí mi ho roky horár Juraj z Liptova. Je to bártrový obchod. Pohár smrekového medu za fľašu iršaju. Obaja sme spokojní...

K medovému čaju patrí medové pečivo. Medové pyšteky, venčeky, guľky, pusrle, škarnicle, rožteky. Rožteky mám rád. Pripravím si cesto z 0,7 kg hrubej múky, 0,3 kg práškového cukru, troch vajec a 10 polievkových lyžíc horúceho medu. Pridám doň dve kávové lyžičky sódy bikarbóny, lyžičku mletých klinčekov a lyžičku citrusovej kôrky. Cesto zamiesim, na hrubšie rozvaľkám a tvarujem z neho úhľadné rožteky. Potom ich potriem bielkom, posypem mletými orechmi a pečiem do zlata v rúre. Bude to medovo chutné a budú mľaskať malí i veľkí.



Diskusia k článku

venusa
Pekne sa to medové číta. Som nesmierne medova od mala, asi preto. Mozno 2-3 roky dozadu naši medari získali ocenenie v južnej Amerike za agátový med. A par rokov dozadu ma postavil zdravotne doslova na nohy tam od vas z dola, faceliovy. Tu u nas hore je zmiešaný a horský, záleží, kde parkuje včelár úle. Tato dobrota si zaslúži veľkého uznania v kolacikoch v čaji, na pečive, ci len tak za lyžičku pomlsat. Tak nech sme zdraví-:)






 



TOPlist