Bez ohľadu na skutočnosť, že v Modre na prvom mieste bolo vždy víno. Až potom kopa hnoja a za ňou včely a med. Vinohradník včelárstvu neholdoval, veď tie pichľavé „potvory“ mu na jeseň vyžierali tie najkrajšie bobule. Keď však na jeseň či v zime dostal chrípku, vymenil víno za čaj. Najčastejšie lipový a s medom...
Ako mladík i dospelý som roky med zanedbával. Vraciam sa k nemu až v starobe...
Medy sú rôzne. Medy umelé, medy voškové, medy juhoamerické. Ja však chcem pravý med, najlepšie horský. Nosí mi ho roky horár Juraj z Liptova. Je to bártrový obchod. Pohár smrekového medu za fľašu iršaju. Obaja sme spokojní...
K medovému čaju patrí medové pečivo. Medové pyšteky, venčeky, guľky, pusrle, škarnicle, rožteky. Rožteky mám rád. Pripravím si cesto z 0,7 kg hrubej múky, 0,3 kg práškového cukru, troch vajec a 10 polievkových lyžíc horúceho medu. Pridám doň dve kávové lyžičky sódy bikarbóny, lyžičku mletých klinčekov a lyžičku citrusovej kôrky. Cesto zamiesim, na hrubšie rozvaľkám a tvarujem z neho úhľadné rožteky. Potom ich potriem bielkom, posypem mletými orechmi a pečiem do zlata v rúre. Bude to medovo chutné a budú mľaskať malí i veľkí.
Diskusia k článku