Majstri varešky:
Vojto Artz a jeho vianočné varenie

Vojto Artz, prezident SZKC a šéfkuchár Metro, 23. decembra 2020     3 minúty čítania

Vianoce sú o láske, rodine, domove, o tradícii a čase strávenom spolu pri slávnostne prestretom stole.



Foto: Dušan Křístek

Keď sa povedia Vianoce, tak v prvom rade sa mi vybaví vianočný stromček môjho detstva. Živý, vysoký až po strop. Urastená, košatá a hustá borovica rozvoňala celý náš byt. Dodnes netuším, odkiaľ ju rok čo rok otec v tých časoch zohnal... Často som pod ňou ležal, cez vetvičky pozoroval blikajúce sviečky a v ich svetle trblietajúce sa vianočné ozdoby, kým moja mama v kuchyni dokončovala svoju vychýrenú hubovú polievku a vyprážala podkovy chrumkavého kapra.

Priznám sa, že som mal z času na čas zvyk sliediť po vianočných darčekoch. Od začiatku decembra som nedokázal udržať zvedavosť a priebežne som prehľadával skrine rodičov a ďalšie možné úkryty. Zažíval som tak radosť aj sklamanie zároveň. Potešila ma futbalová lopta či hokejka, zarmútil sveter či ponožky.

Dnes ma najviac poteší dobrá kuchárska kniha, zaujímavý recept. Dnešné recepty som zostavil v duchu zero waste, čo znamená, že sme zužitkovali takmer všetko. Použili sme celého kapra, z ktorého sme pripravili polievku (hlava, skelet aj vnútornosti) aj hlavné jedlo, minuli sme aj staršie pečivo na knedličky, plnku (hubník) či prílohu ku kaprovi. Zeleninu sme použili na vývar, do polievky ako vložku, na omáčku aj do hrnčekových knedlí ku kaprovi.

Prajem vám tie najkrajšie vianočné sviatky!

Vianočné menu podľa Vojta Artza:











Diskusia k článku







 



TOPlist