Majstri varešky:
Matej Dovičovič - Recepty pre blaho tela

Matej Dovičovič, šéfkuchár reštaurácie Al Trivio Centrál v Bratislave, 1. novembra 2020     3 minúty čítania

Určite ste to už aj vy počuli – že to, čo je zdravé, nie je chutné a naopak. Chutné veci sú vždy nezdravé. Dovolím si s touto tézou nesúhlasiť.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Možno to platilo pred rokmi, ale v súčasnosti určite nie. Zo surovín, ktoré podľa všetkých dostupných vedeckých štúdií prospievajú nášmu organizmu, sa dajú pripraviť jedlá, ktoré sú nielen zdravé, ale chuťovo zaujmú aj vysloveného gurmána a ešte aj pekne vyzerajú. A pritom vás to nemusí stáť „majland“. Či už ide o zeleninu, strukoviny, ovocie, orechy a semienka všetkých druhov, obilniny, za studena lisované rastlinné oleje, alebo ryby.

Snažím sa variť tak, aby som podľa možnosti používal čo najviac sezónnych a lokálnych surovín, ktoré sú ľahko a bežne dostupné a ich nákup nevyprázdni človeku peňaženku. Či už je to v tomto období tekvica, červená repa, huby, orechy, ryba. Tá môže byť morská, ale plnohodnotne ju nahradia aj naše sladkovodné ryby. Kto chce, vie si ich už bez problémov nájsť.

Mnohí z nás určite spomínajú s nostalgiou na chute detstva, najmä ak mali šťastie ako ja so sestrou a trávili sme prázdniny a veľa času u starých rodičov. Tie chute ma ovplyvnili v mojej kuchárskej dráhe.

Tak ako sa čoraz viac šéfkuchárov zamýšľa nad tým, ako pripraviť jedlo nielen chutne a zdravo, ale aj s pridanou emóciou, snažím sa o to aj ja. Pre mňa sú tou emóciou všetky farby, chute a vône byliniek, patizónov, tekvíc, orechov, hrozna či egrešov, ktoré sa mi vynoria vždy pri tvorení receptov, ktoré potešia nielen všetky zmyslové bunky, ale si ich môžete vychutnať s dobrým svedomím, že robíte pre svoje zdravie niečo užitočné.

Recepty pre blaho tela podľa Mateja Dovičoviča:








Diskusia k článku







 



TOPlist