Lukáš Bielka:
Práca kaderníka a kuchára je veľmi podobná

Nora Krchňáková, TV Varecha, 11. júla 2021     5 minút čítania

Pôvodne chcel byť kuchárom, ale napokon som sa rozhodol pre dráhu kaderníckeho experta. Pre úspešného vlasového stylistu Lukáša Bielku je dnes varenie hobby, pri ktorom si od náročnej práce oddýchne.



Lukáš Bielka nám TV Varecha pripravil vynikajúce indické maslové kura.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Lukáš Bielka vyštudoval kadernícku školu a svoje umenie počas 15–ročnej praxe zdokonaľoval v akadémiách v Prahe, vo Viedni, v Berlíne, Miláne, Paríži a v Londýne. Stará sa o známe tváre slovenského aj svetového šoubiznisu. Spolupracoval s Československou Superstar, Miss Taliansko, Miss Švédsko, New York Fashion Week, London Fashion Week a s britským filmovým festivalom BAFTA.

Dá sa skĺbiť kariéra vlasového stylistu a dobrého kuchára? Stihnete pri práci variť?

Je to len otázka času. Varenie je pre mňa hobby a oddych. Varenie počas bežného pracovného týždňa je pre mňa veľmi náročné, pretože som pracovne vyťažený šesť dní v týždni na sto percent. Vždy si ale jedlo vyberám podľa kvality a čerstvosti.

V TV Varecha ste nám uvarili skvelé indické jedlo. Máte rád exotickú kuchyňu?

Áno, veľmi, pretože rád cestujem. Doteraz som mal možnosť precestovať takmer celú Európu, severnú Afriku a Kanárske ostrovy, Kapverdy, Tanzániu a Zanzibar, Stredomorie, takmer celý Blízky východ, východnú Ameriku, obľubujem Škandináviu a Island. Na cestách som ochutnal široké spektrum jedál a popritom som sa aj naučil, ako ich variť. Keďže som nejaký čas žil na Cypre, tak som sa naučil recepty z cyperskej kuchyne, kde najviac vyniká čerstvosť stredomorských surovín. V Londýne som sa naučil, ako varia v anglickej, ale aj indickej a talianskej kuchyni.

Kedy a kde ste sa naučili variť?

Po dvadsiatke som sa osamostatnil a zároveň som začal cestovať po svete. Vždy som skúšal recepty a ak bola možnosť, tak som sa snažil ich obohatiť a vyšperkovať. Pôvodne som chcel byť kuchárom, ale napokon som sa rozhodol pre dráhu kaderníckeho experta. Práca kaderníka a kuchára je veľmi podobná. Keď miešam farbu na mieru, je to tiež o pocite a emócii. Cit a detail je potrebný rovnako ako pri varení. Bez toho jedlo nemá chuť a farba vo vlasoch nemá zmysel. Pri miešaní viacerých odtieňov potrebujete nájsť rovnováhu, ako pri dávkach korenia a soli.

Roky ste žili v Londýne, ako ste sa stravovali tam a čo ste varili?

V Londýne som mal čas na varenie len zriedka, môj čas bol len o práci a ťažkej drine. Spolubývajúci v dome pochádzali z rôznych kútov sveta. Skúšali sme indické, francúzske či talianske jedlá. Práve tu som uvaril prvé indické špeciality. Ale trvalo mi nejaký čas, kým som sa ich naučil dokonalo dochutiť. Medzi moje najobľúbenejšie jedlá patrí talianska a grécka kuchyňa. Konkrétne spaghetii carbonara, spaghetti aglio e olio, grécke suvlaki, plody mora na rôzne spôsoby. Z indickej kuchyne maslové kura, korma, tikka masala, brijani.

Aká náročná je práca vlasového stylistu?

Na úrovni, ktorú robím ja, je extrémne náročná. Pracujem aj v kaderníckom salóne, ale aj pre VIP súkromných klientov. Som celý deň na nohách a makám šesť dní v týždni, 12 hodín denne. Počas „voľných“ dní sa podieľam na foteniach do editoriálov magazínov či spolupracujem pri nakrúcaní klipov. Pred koronou som lietal za VIP klientkami v Európe – v jeden deň som stihol odletieť a priletieť späť. Odmenou sú mi šťastní zákazníci a zákazníčky.



Pozrite si videorecept, ktorý Lukáš Bielka nakrútil v štúdiu TV Varecha:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:








Diskusia k článku







 



TOPlist