
Akosi sa ponáhľam, zabúdam, že čas zasa tak rýchlo neuteká. Takže si ešte užívajme. Rekreujme sa, pime hojne kvapalín (nehovorme, prosím, o tekutinách!) a jedzme zdravo a tak akurát. Tá letná poživeň by mala byť predsa o čosi chutnejšia a zdravšia. Nuž a nespoliehajme sa len na pulty supermarketov. Tam kúpime jahody aj v januári, tam je všetko obrátené. Ak máte kus zeme či záhradu pri dome, poobzerajte sa po nej a varte. Varte zo svojho. Robím tak aj ja.
Z paradajok už začínam byť bezradný. Leča s vajcami mám po krk. Restovanej cukety som objedený a baklažánové ratatouille mi už ani nechutí. Koreňová zelenina nezasýti a mrkvové koláče nevyhľadávam. Tekvica, maslová či hokkaido sa nám drzo rozliezla po záhrade. Musím však priznať, že smotanové prívarky z nej by som s vajcom natvrdo mohol každý druhý deň. A ešte je tu fazuľa. Fazuľové lusky (či struky...). Fazuľu som tento rok ani nesadil. Mám jej ešte takmer plnú mrazničku od ostatného leta. Pripravujem ju raz týždenne. Struky naslano aj nasladko. Modranská „luskovica“ s mladými zemiačikmi nemá chyby, chybičky. Luskovica v konvičke, to bolo jedlo našich vinohradníkov. Jaj, kdeže sú tie časy... „Pevného“ jedla máme už plné žalúdky.
Je však chvíľa pripomenúť aj vitamíny. Bol som nedávno na trhu v Šali. Kúpil som tam letné jablká. Pýtam sa na sortu a Kovács-úr mi odpovedá, že ide o fajtu „Júlia“. Chutili mi, a preto som sa spýtal, či budú aj o mesiac. Dostal som odpoveď, že nie. O pár dní bude v ponuke už fajta „Augusta“. Nuž a v septembri, to už neviem...
Jedzte aj iné naše ovocie. Slivky, ringloty, hrušky, neskoré vinohradnícke broskyne. Tie dozrievajú predovšetkým v našich viniciach. Tam však už dáte skôr prednosť plodom viniča. Už zamäkajú, presvitajú a rozvoniavajú. U vás, aj u nás pod Malými Karpatmi, pravé a skoré odrody révy. Čabianskej perly či Malingra už niet. Nahradili ich Iršai Oliver, Muškát moravský či piwi - Solaris. Zobnite si z hrozna, pozbierajte, vylisujte ho a pochlipkávajte prvé burčiaky. Na pezinskej „štokrlík štrase“ vám ich ponúkajú už desiatky poctivých i nepoctivých výrobcov...
Diskusia k článku