Foto: Shutterstock
1. Dobre ho osoľte
Bravčový bôčik sa odporúča deň vopred dobre nasoliť – môžete ho potrieť olejom a vmasírovať doň morskú soľ. Soľ pomáha z mäsa odvádzať vlhkosť a vhodne ho vysuší. Koža zmäkne, bude sa ľahšie piecť a získa želanú chrumkavú štruktúru.Niektorí šéfkuchári odporúčajú bôčik pre pečením preliať vriacou vodou alebo ponoriť na 5 minút do vriacej vody, koža zmäkne a mäso zbavíte aj nadbytočnej soli.
2. Dôkladne ho osušte
Ak bôčik nebudete obárať vriacou vodou, treba ho vybrať z chladničky minimálne pol hodiny pred pečením a umyť. V jednou aj druhom prípade však treba bôčik pred pečením dôkladne osušiť. Suchá koža je základom chrumkavosti.3. Narežte kožu
Kožu na bôčiku treba v pravidelných odstupoch narezať do tvaru mriežky, nie však príliš hlboko. Robí sa to preto, aby sa koža rovnomerne prepiekla, uvoľnil sa z nej tuk a tiež aby sa počas pečenia neskrútila.Foto: Shutterstock
4. Meňte teplotu počas pečenia
Bôčik sa odporúča dať najprv na pol hodinu do rúry vyhriatej na 220 stupňov. Potom teplotu znížiť na 140-160 °C a piecť pomaly, aby bolo mäso jemné, mäkké a šťavnaté. Keď je mäso hotové, na záver teplotu v rúre zvýšime na 220 - 250 °C, aby koža navrchu schrumkavela.5. Nezabudnite potierať
Počas pečenia bravčový bôčik niekoľkokrát potrite výpekom. Mäso tak zostane šťavnaté a koža bude chrumkavá. Niektorí kuchári ho potierajú pivom, tak dostane ešte lepšiu chuť a prispieva to aj k chrumkavosti.Foto: Shutterstock
Diskusia k článku