Fedor Malík:
Kuriatková omáčka

Fedor Malík, 17. októbra 2017     2 minúty čítania

Na francúzsku „charterrellais“ omáčku z kuriatok, ktorú som pred rokmi okúsil tam kdesi dole v Languedocu, som si spomenul len nedávno.



Túlal som sa v suchých modranských lesoch a na huby som nemal šťastie. Cestou späť som sa zastavil v našom obchode na rohu. A čo nevidím? Telepatická náhoda je „blbec“.

V chladiacej vitríne hľadeli na mňa vákuovo balené kuriatka. Kuriatka z Poľska. Čistučké, oranžovožlté a pôvabné. Kúpil som dve balenia a doma som začal hneď kuchtiť. Recept na „charterrellais“ je prostý.

Na prípravu omáčky potrebujete pol kila kuriatok, pol litra hydinového vývaru, tri deci kyslej smotany, trojuholník nivy, dve deci bieleho vína, hladkú múku, maslo, olivový olej, drvené biele korenie, soľ a petržlenovú vňať. Opláchnuté a osušené kuriatka poduste napred na masle a olivovom oleji. Posypte ich korením, tymianom, sušeným cesnakom a pridajte 2–3 bobkové listy. Pripravenú zápražku z masla, oleja a múky zalejte horúcim vývarom, miešajte to a pridajte dusené kuriatka. Omáčku mierne povarte, dochuťte podľa svojho gusta a na záver vmiešajte do nej kyslú smotanu a nastrúhanú nivu.

Pár minút to všetko nechajte na platni a na záver prilejte do kastróla to najlepšie vaše biele víno. Také Veltlínske zelené, napríklad. Naložte si potom horúcu omáčku do hlbokého taniera a jedzte k nej biely maďarský chlebík. Nuž a tú fľašu „zeleného muškátu“ v pohode dopite. Práve ste naštartovali príjemnú jeseň roku 2017.



Diskusia k článku

kuchticka
Zaujimalo by ma ake biele vinko si kupim u nas s podobnou chutou ako veltinske zelene?
Nemam, naprosto zdanie, len si mozem mysliet, ze je jedno ci si spravim omacku podla mojho gusta.....
mne sused priniesol z lesa cerstvo zberane kuriatka a tak som si pochutnala inak.
zinnajdha
veltlínske zelené je také ušľachtilé víno, že ho určite možno objednať aj v Amerike. Myslím si.
radox1
niva chut kuriatka prerazi,a ja by som nahradil kyslu 33%
marienka44
Milý Fedor, odpísala som si Tvoj minule zverejnený recept : morušová bublanina. Je to z 3 vajec, len si neuviedol velkost plechu. Asi menší, myslím si. Nemám moruše, ale vyskúšam s iným ovocím.
Pozdravujem, sedela som vedľa Teba na stretávke: Mária Bullová z dvojčat, teraz Šitzová :-)
Tvoje víno bolo delikatesné!






 



TOPlist