Kuriatková omáčka

Fedor Malík, 17. októbra 2017 o 04:00

Na francúzsku „charterrellais“ omáčku z kuriatok, ktorú som pred rokmi okúsil tam kdesi dole v Languedocu, som si spomenul len nedávno.



Túlal som sa v suchých modranských lesoch a na huby som nemal šťastie. Cestou späť som sa zastavil v našom obchode na rohu. A čo nevidím? Telepatická náhoda je „blbec“.

V chladiacej vitríne hľadeli na mňa vákuovo balené kuriatka. Kuriatka z Poľska. Čistučké, oranžovožlté a pôvabné. Kúpil som dve balenia a doma som začal hneď kuchtiť. Recept na „charterrellais“ je prostý.

Na prípravu omáčky potrebujete pol kila kuriatok, pol litra hydinového vývaru, tri deci kyslej smotany, trojuholník nivy, dve deci bieleho vína, hladkú múku, maslo, olivový olej, drvené biele korenie, soľ a petržlenovú vňať. Opláchnuté a osušené kuriatka poduste napred na masle a olivovom oleji. Posypte ich korením, tymianom, sušeným cesnakom a pridajte 2–3 bobkové listy. Pripravenú zápražku z masla, oleja a múky zalejte horúcim vývarom, miešajte to a pridajte dusené kuriatka. Omáčku mierne povarte, dochuťte podľa svojho gusta a na záver vmiešajte do nej kyslú smotanu a nastrúhanú nivu.

Pár minút to všetko nechajte na platni a na záver prilejte do kastróla to najlepšie vaše biele víno. Také Veltlínske zelené, napríklad. Naložte si potom horúcu omáčku do hlbokého taniera a jedzte k nej biely maďarský chlebík. Nuž a tú fľašu „zeleného muškátu“ v pohode dopite. Práve ste naštartovali príjemnú jeseň roku 2017.
Komentáre k článku:


Pridaj komentár k článku:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist