Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Ľubomír Herko
Záujem o takéto aktivity máme po celom Slovensku aj Česku. Je to v podstate interaktívne varenie, kde ľudia robia recepty z klasických dostupných surovín na Slovensku, kde si príjemne odvaria trojchodové menu. Páni si dajú dobrú cigaru, dámy zas dobré vínko, ľudia skrátka spoločnými silami vykúzlia krásny gurmánsky zážitok, z ktorého si odnesú nielen to, že vedia pripravovať ten recept, ale zážitok z nových chutí aj ľudí.“
Priestor, kde sa ochutnáva a konzumuje, je zároveň miestom, kam sa ľudia radi vracajú. A nie je to len o chuťových pohárikoch, v tomto prípade je magnetom aj spoločné zdieľanie gurmánskeho zážitku a možnosť stretnúť sa a vzájomne komunikovať.
Pečúci majster
Kedy doma pečiete vy? Asi keď sa pripravujete na návštevu, alebo je rodina pohromade. A presne vtedy si na pečenie nájde čas aj Ľubomír Herko. „Najviac pečiem počas Vianočných sviatkov, aj vzhľadom na to, že počas roka sa rodine nevenujem na sto percent tak, ako by sa patrilo,“ vysvetľuje úspešný šéfkuchár. „To isté aj počas Veľkonočných sviatkov, takže dvakrát do roka určite s garanciou varím, pečiem, starám sa a som naozaj tá „žena“ v kuchyni.“
Rodina má podľa Herka vtedy určité zadosťučinenie, počas roka však kulinársky odborník pečie a varí na rôznych akciách, ktoré organizuje. Možností, akú receptúru či techniku pritom zvoliť, je takisto neúrekom. „Všetko je už vymyslené, len to treba inovovať,“ prezrádza Herko. „Napríklad aj také dobré staré vtáčie mlieko, ktoré sa vytratilo zo slovenských kuchýň, čo je určite veľká chyba. Stačí troška zmeniť receptúru, povýšiť ju do kuchyne tretieho tisícročia, myslím že tým by dezert dostal trochu európsky nádych. Takže pečiem rád a rád aj inovujem.“ Herko tiež priznal, že má rád, keď sa pri varení dá využiť fantázia a nové produkty, ktoré sa dajú zakomponovať do starých klasických vecí.
Mlsný zmrzlinový jazýček
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Herko pri svojej obľúbenej činnosti.
Výzvou pre našu stránku bolo zasa zistiť najobľúbenejší recept na dezert, ktorý si Ľubomír Herko sám s chuťou pripraví. „Mám rád sladké veci a robím si vlastnú zmrzlinu s historicky najstaršou receptúrou, ktorá bola na Slovensko prinesená. Je to pravá Turecká zmrzlina, ale tú si ľudia doma nevyrobia, mám na to originál výrobňu, kde ju pripravujem.“ Herko skrátka zmrzlinu miluje, dokonca prezradil, že musí byť čerstvá a smotanovo-mliečna, bez akýchkoľvek zlých esencií.
„U nás na jej prípravu používame čerstvé pasírované ovocie, aj keď pre mňa je najlepšia zmrzlina čokoládová, z pravej belgickej čokolády.“ Ak sme vám práve dali počas babieho leta tip na pripomenutie toho skutočného leta, práve prostredníctvom jazyka a chladnej dobroty, želáme dobrú chuť a samozrejme aj príjemný gurmánsky zážitok.
Diskusia k článku