Trendy:
Kto miluje jablká, ruka hore!

redakcia, 22. októbra 2010     6 minút čítania

Hlásite zvýšenú úrodu jabĺčok vo vašich záhradkách, utešene pribúdajú aj nové recepty na jablkové pochúťky.Jablká sú nielen chutné a zdravé, ale aj ich použitie v kuchyni môže byť rozmanité.


Foto: www.sxc.hu/straymuse

Dve jablká denne by nás mali chrániť pred rakovinou.


Nenadarmo sa vraví - jedno jablko denne namiesto lekára. Vraví sa , že dve jablká denne nás ochránia pred rakovinou. S tým by nemal byť problém, jablko sa totiž radí v našej krajine medzi jedno z najobľúbenejších ovocí.

Kúpite ho v každom obchode s ovocím a to hneď niekoľko druhov. Je pravda, že kvalita občas pokrivkáva, treba sa však spoľahnúť na vlastný úsudok, vôňu a vzhľad, a určite sa správne rozhodnete.

Pikošky o jablku

Jablko sa preslávilo aj ako symbol zeme a ženskosti. Alebo napríklad také jablko, ktoré mal Paris darovať najkrajšej gréckej bohyni. Tento súboj vyhrala Afrodita, ktorá potom princovi pomohla získať najkrajšiu ženu sveta – Helenu Trójsku. Avšak smola, Heleninmu manželovi sa to nepáčilo, a vraj spolu s ďalšími dvoma ohrdnutými bohyňami, Aténou a Artemis zapríčinili jednu z najväčších vojen histórie. Aj Homér opisoval na viac ako tisíc stranách udalosti, ktoré viedli k pádu Tróje.


Foto: www.sxc.hu/saine

Jablká v karameli sú obľúbenou pochúťkou
počas sviatku Halloween.


Jablko zohralo tiež úlohu aj v povesti o Wiliamovi Tellovi, ktorý bol vraj najlepším strelcom z kuše, akého kedy Zem nosila. Bez problémov dokázal zostreliť jablko z hlavy napríklad aj svojmu synovi, keď ho k tomu prinútil nepriateľ.

Z novodobých dejín treba pripomenúť, že pojem jablko, čiže Apple pomenúva jednu z najvýznamnejších počítačových firiem, a že aj slávni Beatles si v čase najväčšej popularity založili vlastnú vydavateľskú firmu, ktorá sa volala Apple Records.

Raritou bolo, že na vinylových platniach tejto superskupiny bolo na prvej strane uprostred celé zelené jabĺčko a po otočení na druhú stranu už z neho bola len polovica. Chcete ďalší dôkaz popularity tohto ovocia? Určite viete, ako volajú neoficiálne hlavné mesto sveta – New York. No predsa Big Apple – Veľké Jablko!

Chutia aj liečia

Dá sa povedať, že chutný plod jablka v sebe skrýva skutočný arzenál vitamínov a liečivých schopností. Pamätáte sa na všetky tie reklamy, kde ústa s chuťou zahryznú do jablka? Napriek tomu, že to bola zväčša reklama na zubnú pastu vedzte, že ovocné kyseliny z jablka fungujú ako biologická zubná kefka.


Foto: www.sxc.hu/Egahen

Jablková šupka je mimoriadne bohatá na vlákninu.


Konzumáciou jablka okrem iného môžeme prispieť k zlepšeniu zdravotného stavu pri reume, fruktóza obsiahnutá v nich nám zlepšuje koncentráciu a vďaka obsahu polyfenolov a karoténu nás chráni pred chorobami srdca a rakovinou. Takisto je dokázané, že pektín obsiahnutý v jablkách účinne znižuje cholesterol.

Je tiež zdrojom vitamínu C, ale aj kvercitínu, ktorý je účinný pri potláčaní príznakov Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby. Pozitívne tiež vplýva na dobrý spánok, je účinný proti vráskam ale aj akné. Šupka z jabĺk je mimoriadne bohatá na vlákninu, ktorá je dôležitá pri prevencii proti rakovine hrubého čreva.

Pravidelná konzumácia jabĺk tiež môže predchádzať vzniku cukrovky. Takisto sú jablká vhodné pri diétach. V 100 gramoch tohto rajského ovocia je až 84,4 g vody, obsahuje 0,2 g bielkovín, 0,6 g tukov, 14,5 g sacharidov a to všetko obsahuje menej ako 60 kalórií! Stačí vraj počas diéty zjesť aspoň tri jablká denne a váha pôjde rýchlejšie dolu ako predtým. Tento experiment pokojne vyskúšam sama na sebe a určite dám vedieť.

Recepty na dobroty s jablkami

Vyberte si favorita

Jablká je samozrejme najvhodnejšie a teda aj najzdravšie jesť surové, vtedy sa v nich zachová najviac vitamínov. Obľúbené sú tiež rôzne výrobky z jabĺk, ako napríklad kvalitné jablkové džúsy, drene, detské výživy. Obrovské množstvo receptov, kde sa využíva toto ovocie len dokazuje jeho mimoriadnu obľubu. Koláče od výmyslu sveta vymýšľajú gazdinky po celom svete, aby čo najchutnejšie zužitkovali toho užasne chutné ovocie.


Foto: www.sxc.hu/mikehome

Jablkový koláčik patrí medzi tradičné dezerty.


Kyslé, sladké, červené, zelené, žlté, pevné aj sypké... Jonatánky, Hany, Goldstary, Luny, Oriony, Rajky, Vandy... Vraj ich existuje viac ako 20 tisíc druhov, neuveriteľné však? Nie je ťažké si vybrať medzi nimi svojho favorita, keďže na našom trhu ich až toľko nenájdeme. Ale vybrať sa určite dá, tí šťastnejší si svoje sladučké plody vypestujú vo vlastných záhradkách.

26. október je Deň jablka, čo je už o pár dní. Zásobme sa preto najmä v tento deň tými našimi obľúbenými sortami a zjedzme ich aspoň tri. Nielenže pomôžeme svojmu zdraviu, ale možno aj schudneme!



Zdroj: MUDr. Alžbeta Béderová, wikipedia




Diskusia k článku

samanka
@sandratamer ja dvíham ruku ako prvá....aj keď my sme mali tento rok zníženú úrodu jabĺk. No nič to, tržnica to napraví. Pre mňa nemusí byť žiadne iné ovocie. Teda, priznávam, mám veľmi rada aj kiwi. Ale jablko musí byť!! Denne zjem minimálne dve a moja najobľúbenejšia odroda je Rubinola a Jonagold. Keď náhodou cez deň nestíham zjesť jablko, večer chodím ako levica po byte s chuťou "na niečo". A potom zistím, že je to jablko.
dorisa
Jabĺčka milujem, len škoda,že tohtoročné kalamity všetku úrodu zbili zo stromov, a tie kupované jablká, to je teda lotéria. Ja jem jablká každý deň, v deň jablka sa určite zapojím a zjem minimálne tri.
sjuz
okrem iného sú skvelé aj na žalúdočné a dvanástornikové vredy:)
sjuz
a v ich jadierkach sa nachádza amygdlaín - B17 - ktorý je silne protirakovinový.Stačí však zjesť toľko jadierok, koľko jabĺk zjeme, a treba ich pohrýzť:)
Sandri, dúfam, že sa nehneváš za doplnenie...:)
sjuz
inak - Sandra - ty píšeš ráno o tretej:)))?
babi
Toľko jabĺk čo ja skonzumujem denne, by sa dalo počítať aj na kilá . a mám svoje ekologické zo záhrady, a predsa sa mi tá pliaga nevyhla. Ale ako sa hovorí "výnimky potvrdzujú pravidlo"
dorisa
@sjuz , ten amygdalín B17 poznám. Jadierka jem aj ja, ale najviac je ho (amygdalin) v marhuľových jadierkach.
betka43
Když je řeč o jablkách,nemá někdo dobrý recept na jablečný ocet ?děkuji.Je taky velice zdravý.
torticka
Aj ja mám rada jablká, ale poslednú dobu mám na ne alergiu. Či na domáce, alebo kúpené. Aj keď si ich riadne umyjem, aj ostrúham.
malinka711
ja zbožňujem jablká !!!!! dve ma ochránia pred rakovinou ? denne zjem aj 6 !!!! a najlepšie sú kyslé a šťavnaté !!! ....... nechutia mi až tak tie múčnaté ......
kuchticka
Sandra, toto je clanok VYNIKAJUCI. Vdaka. Viem toho dost o jablkach, ale nie celkom vsetko co si spomenula ty. Milujem jablka a musim mat kazdy den. inak nie je den pre mna skonceny, pokial nzjem jablko.
jezibabka1
Sandri dík za ďalší skvelý článok:) Ja veľmi jablká nemusím, skôr melon a hrozno, ale za moju malú dcérku a mamku môžem dvihnúť aj nohy (ako napísal Rony:) tie by sa v jablkách kúpali a ak náhodou doma žiadne nieje, tak sa u nich prejavujú abstinenčné príznaky v podobe nervozneho chodenia po byte a hundrania, no a v taký čas sa beží do obchodu:)))))))
sjuz
áno, dorisa, viem:), ale v horkých. je aj v mandliach aj v niektorých iných jadierkach, je tu na vareche už o tom diskusia:)
tiež máme s manželom v práci v šuflíku horké jadierka a každý deň si dáme 5 kúskov...:)
zuzanabebe
Skvelý článok.. rovnako ako aj všetky ostatné do Sandry :)
Taktiež dvíham ruku hore, jablká sú mojim najobľúbenejším ovocím a neviem si bez nich predstaviť zimu ani leto.. aj k mäsu si ich vždy rada orestujem, aj k rybe.. a o koláčoch ani nehovorím :)
Takže s chuťou do jabĺčok! ;)
slavo1
Jablká sú super....................................zbožňujem..........
babav
Hlasim sa aj ja .Jablka mam velmi rada uz od detstva,ked sme si ich
chodili odtrhnut rovno z jablone ,tie chutili najlepsie;-).
bojar
milujem jabĺčka len něchápem prečo by sme my Slováci mali sláviť nějaký Helloveen? Nech si ho slávia tam v ...
mamatata2
Pravdivý článok, každý deň zjem jedno jablko na desiatu ( a je pravda, že chudnem), zajtra teda aspoň tri.
jerica
@sandratamer pozdravujem už z domu,ubehlo to veľmi rýchlo,ale nič netrvá večne nedá sa nič robiť , ja len toľko , jablká našťastie máme na záhrade , keď som prišla hneď som zmastila päť jabĺk , vyzerá že nám vydržia mesiac , tá chuť z vypestovaňých vlastnej záhrady nemá chybu , to zahryznutie , ten chrumkavý zvuk keď vystrekne ti šťava z puse je neopísateľné. Škoda , že niekedy si nevieme vážiť čo máme vlastné.Jablká milujem v akej koľvek forme .






 



TOPlist