Kráľovná leta:
Bazalka, to nie je len pesto. Pozrite sa, čo všetko s ňou môžete v kuchyni podniknúť

Jana Klimanová, Zdroj: The Washington Post, 2. augusta 2024     6 minút čítania

Táto chutná a voňavá bylinka toho dokáže oveľa viac, než si myslíte. Perfektne doplní cestoviny, povýši každé paradajkové jedlo, nestratí sa v nátierkach ani v osviežujúcich nápojoch.



Foto: Shutterstock

Ak by existovala súťaž o bylinku leta, o prvenstvo by určite bojovala bazalka. Veď aj jej názov, pochádzajúci z gréckeho basileus, v preklade znamená kráľ.

Existuje niekoľko druhov tejto bylinky, ale tá, ktorú v našich končinách poznáme my, sa označuje ako pravá bazalka. Má veľké, jasnozelené listy, sviežu, anízovú vôňu a jemne korenistú chuť.

Vo svete sa môžete stretnúť s ďalšími druhmi - thajskou bazalkou, ktorá má silnejšie listy a výraznejšiu arómu pripomínajúcu sladké drievko.



Foto: Shutterstock

Posvätná bazalka pochádzajúca z Južnej Ázie má korenistú, sladkú a ostrú vôňu, bazalka citrónová zase čistú citrónovú vôňu.

Nesmrteľné pesto

Bazalka pravá sa najčastejšie spája s pestom, obľúbenou talianskou ingredienciou zloženou z nasekanej bazalky, olivového oleja, cesnaku, píniových orieškov a parmezánu.

Pozrite si naše video, ako pripraviť bazalkové pesto a prečítajte si aj tipy, ako dosiahnuť, aby bolo naozaj perfektné:


Bodka na cestovinách

Niet dokonalejšej kombinácie ako je bazalka a cestoviny. Či sú to špagety, tagliatelle alebo penne, bazalka z každých cestovín na taliansky spôsob urobí sviatočné jedlo.



Foto: Shutterstock

Výborne sa kombinuje s olivovým olejom, cesnakom, či paradajkami, rozumie si s parmezánom, pecorinom, mozzarellou aj so syrom feta. Ak aj v recepte žiadna bazalka nie je, jednoduchou ozdobou na záver prípravy určite nič nepokazíte.


S paradajkami jej to ladí

Poznáte tú ľudovú múdrosť, že ak rastlinky vedľa seba rastú, hodia sa k sebe aj v jedle? Presne to platí na bazalku a paradajky.

Bazalka svojou arómou úspešne odháňa škodcov z paradajok, a naopak, jej vôňa spolu s paradajkami priláka k tanierom všetkých milovníkov dobrého jedla. Či je to šalát caprese, paradajková bruschetta, pizza Margherita alebo studená polievka gazpacho, tento tandem nikdy nesklame.


Nestratí sa ani v nápojoch

Možno by ste to do nej nepovedali, ale bazalku môžete použiť aj do miešaných nápojov. Vyskúšajte napríklad čučoriedkový drink so zázvorom, limetkou a bazalkou - všetky ingrediencie rozmixujte, pridajte gin a je to.



Foto: Shutterstock

Alebo si pripravte nealkoholickú verziu s limetkou, trochou hnedého cukru a sódy:



Hodí sa aj do ázijských jedál

Hoci mnoho ľudí spája bazalku skôr s talianskou, gréckou a stredomorskou kuchyňou, táto bylinka má svoje miesto aj v ázijských jedlách. V tomto prípade však potrebujete thajskú bazalku. S jej pomocou pripravíte vynikajúcu polievku pho, jarné rolky, bazalkové kurča, voňavé tofu s cesnakom, či kuracie karí na thajský spôsob.


Presadí sa aj v nátierke

Vyskúšali ste už niekedy pridať bazalku do nátierky? V takej vajíčkovej alebo tvarohovej sa nádherne rozvinie jej jedinečná chuť.



Foto: Shutterstock

Ak nemáte poruke žiadne ingrediencie okrem masla, vyrobte si bazalkové maslo. Môžete si ho len tak natrieť na chlebík alebo opečený toast, alebo ho použiť na grilovanú zeleninu, či preliať ním ryžu.





ANKETA: Pestujete si doma bazalku?

97,0%



3,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist