Fedor Malík:
Kohút v marináde

Fedor Malík, 4. októbra 2016     2 minúty čítania

Hneď na počiatku budeme mať starosti. Starosti, kde zohnať takého akurátneho kohúta. Kohúty sú vzácnosťou...



Nuž a potom, keď ho máte, ktosi vám poradí. Urob si ho radšej v hrnci, v kotlíku, na maďarský spôsob. Nedajte sa, veď dolnozemského paprikového „kakaša“ na červenom víne ste už mali niekoľkokrát.

Skúste tentoraz pri sporáku čarovať inovatívne. Skúste to nezvykle, skúste to diétne. Pretože slovinský recept „Kokoš v marinadi“ je pokrm pôstny. Ľahko stráviteľný a chutný...

Na jeho prípravu potrebujeme kohúta, zeleninovo–hydinový vývar, jednu bielu cibuľu, koreňovú zeleninu, sardely, kapary, ocot, olivový olej, citrónovú šťavu a petržlenovú vňať.

Kohúta uvaríme so zeleninou, necháme vychladnúť, vykostíme, mäso nakrájame na menšie kúsky a uložíme do chladničky.

Potom si pripravíme marinádu. Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme do nej posekané sardely a kapary po 50 g. To všetko zalejeme 200 ml octu, vývarom a varíme päť minút. Keď marináda vychladne, prelejeme ňou kohúta, pridáme citrónovú šťavu, posekaný petržlen a pokrm necháme vyzrieť v chladničke.

Podávame ho s kôprom a pohárom dobre vychladeného bieleho vína. Slovinci si ku kohútovi v marináde nalievajú dvoj–, trojročný vyzretý tramín, sauvignon či žltý muškát. Vy skúste čosi iné. Určite to bude vydarený gastronomický sobáš. Brillat–Savarin by mal z vás radosť...





Diskusia k článku

venusa
V dnešnej dobe zohnať kohúta je vácnosťou, to je fakt.
Kedysi bol v každom dvore, kde bol kŕdel sliepok. Sused mal takého skákavého, ale krásne sfarbeného a mocného. Ako deti sme sa ho báli a bol postrahom ulice. Skákal len do detí a ďobol. Zachraňovali nás iba vysokí, do nich si netrúfol. Pri bránke sme mali pre istotu dlhú palicu a kedže bol potrebný pre kuriatka, dlho nás deti trápil, až sme povyrástli a nebáli sa.
Mesko od kohúta je také iné, ako od sliepky :-)
haji
@Venusa (9.10.2016 08:46)
Ten náš byl ofrklejší, klidně šel i po dospělých. Paličku si musel vzít každý, i babička, která řídila nejen zvířátka. Já ho měla pravidelně za krkem, bídáka. Zpečetil si osud a šel do svatební polévky. Mysleli jsme, že ani do hrnce nevejde. Vešel v pohodě, bo větší část z něho byla okrasa, peří. Polévka byla výborná. O svatbě a následných událostech se to už říct nedalo. Byl to náš poslední kohout. Na dvorku zavládl klid natrvalo. Adrenalinu bylo i bez kohouta dosatek.






 



TOPlist