Foto: Pravda - Robert Hüttner
V hovädzej polievke napríklad. Alebo vo forme do zlatista vyprážaných „kvietkov“ s majonézou a mladými zemiačikmi. Pred polstoročím ste sa naň mohli usmievať od leta do jesene. Dnes je to inak. Karfiol máte v ponuke celoročne. Navyše pribudla k nemu i „sesterská“ brokolica. Takže môžete kombinovať a maškrtiť.
Áno, papkanie karfiolu je maškrtenie. Príjemné snehobiele sladko–slankavé maškrtenie. Môžete vymýšľať, kombinovať, s karfiolom sa pohrávať. Bude vás to baviť a nebudete na to potrebovať veľa času. Jedlá z karfiolu sú hotové raz–dva... Karfiol je zdravý a ľahko stráviteľný. Žalúdok sa veľa nenapracuje a vy budete fit. Presvedčte sa o tom.
Uvarte karfiol vcelku v osolenej vode. Potom ho jemne natrhajte na ružičky a tie umiestnite do menšieho hlbokého pekáča. Ružičky potom zalejte hustou smotanou, pofŕkajte roztopeným maslom a posypte petržlenovou vňaťou. Pečte do zlatista a za desať minút pred „hotovo“ postrúhajte na vrch karfiolu liptovský údený oštiepok. Bude to paráda! Papkajte ho ešte takmer za horúca a pojedajte ho s chrumkavým ražným chlebíkom.
Víno vymeňte za acidofilné mlieko. Poteší to vaše telo i dušu.
Enem mna trošku prekvapilo že mama Malíková dávala do nedzelnej svátečnej poléfky aj karfiol okrem ostatného grüncajchu.....
Zrovna bol dnes na veceru. Podavala som ho s Quinoa (juhoamericka obylnina) zapecena so zampionmi a roznymi koreninami z mojej zahradky. uzasna pochutka hodna slavnostnej vecere.