Fedor Malík:
Karfiol s oštiepkom

Fedor Malík, 6. januára 2015     2 minúty čítania

Neviem ako vy, ja však karfiol milujem. Už v časoch môjho detstva som ho vyhľadával na tanieri.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

V hovädzej polievke napríklad. Alebo vo forme do zlatista vyprážaných „kvietkov“ s majonézou a mladými zemiačikmi. Pred polstoročím ste sa naň mohli usmievať od leta do jesene. Dnes je to inak. Karfiol máte v ponuke celoročne. Navyše pribudla k nemu i „sesterská“ brokolica. Takže môžete kombinovať a maškrtiť.

Áno, papkanie karfiolu je maškrtenie. Príjemné snehobiele sladko–slankavé maškrtenie. Môžete vymýšľať, kombinovať, s karfiolom sa pohrávať. Bude vás to baviť a nebudete na to potrebovať veľa času. Jedlá z karfiolu sú hotové raz–dva... Karfiol je zdravý a ľahko stráviteľný. Žalúdok sa veľa nenapracuje a vy budete fit. Presvedčte sa o tom.

Uvarte karfiol vcelku v osolenej vode. Potom ho jemne natrhajte na ružičky a tie umiestnite do menšieho hlbokého pekáča. Ružičky potom zalejte hustou smotanou, pofŕkajte roztopeným maslom a posypte petržlenovou vňaťou. Pečte do zlatista a za desať minút pred „hotovo“ postrúhajte na vrch karfiolu liptovský údený oštiepok. Bude to paráda! Papkajte ho ešte takmer za horúca a pojedajte ho s chrumkavým ražným chlebíkom.

Víno vymeňte za acidofilné mlieko. Poteší to vaše telo i dušu.



Diskusia k článku

hubata
Dostanete po zadku aj predku p. Malík! Taký skvelý, šikovný receptík šup-šup hotový a vy nám ho nedáte do receptov! Aby som si ho teraz sama zapisovala, a to je plagiátorstvo......... Vďaka za receptík a ódu na karfiol.

Enem mna trošku prekvapilo že mama Malíková dávala do nedzelnej svátečnej poléfky aj karfiol okrem ostatného grüncajchu.....
rea1
hmmm, karfiol. s karfiolom som veľký kamarát. varený na chrumkavo a posypaný nasucho opraženými prézlami (áno, samozrejme strúhankou, aby niekoho šľak netriafal a nemal/a do čoho zadrapovať), varený a s tatarkou, zapekaný, vysmažený v cestíčku či prézloch, len tak s vajíčkom, ružičky v polievke, karfiolový krém s troškou muškátového orieška, ba dokonca aj len taký surový, na chrumkanie. je to jedna z mojich najobľúbenejších zelenín. tak, som sa teraz dobre naslintala, ešte šťastie, že pôjdem domov cez trhovisko, určite tam nájdem nejakého zeleninára, ktorý sa zabudol pozrieť na teplomer a aspoň malého karfíka zakúpim na večeru. ináč by som sa asi sčemerila. :-))
kuchticka
@rea1 - zrovna ako ty. Karfiol mozem kedykolvek, akokolvek.
Zrovna bol dnes na veceru. Podavala som ho s Quinoa (juhoamericka obylnina) zapecena so zampionmi a roznymi koreninami z mojej zahradky. uzasna pochutka hodna slavnostnej vecere.
rea1
@kuchticka , páči sa mi pozdvihnutie karfiolu na zeleninu hodnú slávnostnej večere. :-)) Quinou mám rada, aj kuskus a hnedú ryžu. najradšej ich mám tak, že do nich primiešam trochu kurkumy alebo kari korenia pre farbu, uvarené sušené huby akéhokoľvek druhu a naklíčenú šošovicu (len prehriatu, nie varenú!) a hŕbu dusenej či grilovanej zeleniny k tomu. alebo miesto miešanej zeleniny len samotný karfiol trochu obvarený. toto je jedna z mojich najobľúbenejších kombinácií. nikto okrem mňa a dcéry to nejedol, synovia leda by som im k tomu bola spravila "rízek ako hajzeldekel".
yana
@rea1 , ked uz si sypes do jedla kurkumu, prisyp aj trochu cierneho korenia a pokvapkaj olivacom. Chuti to neublizi a o 1000% to ma vyssie ucinky proti takej rakovine prsnika.
zuzanka1367
Milý pán Malík, tak som nevydržala a už aj odskúšala, je to naozaj dobrota za pol hodinu hotová. Vďaka za recept, určite bude u nás častejšie.








 



TOPlist