Fedor Malík:
Kapr na cibuli

Fedor Malík, 30. decembra 2014     2 minúty čítania

Nadpis je český, krátky príbeh a recept bude teda od našich západných susedov...


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Môj priateľ Jožka Valihrach je trojnásobným vinárom roka v Českej republike. Vo vinici sa narodil, vyrastal i maturoval. Víno je jeho láska, jeho vášeň. Jeho vína sú originálne, európske, sú voňavé i chutné. Nielen z vína je však človek živý. Občas musí „vysadiť“ a oddýchnuť si. Každý to robí inak. Jožka rybárči. Rybárči na svojom. Kúsok za Krumvířom vlastní svoj rybník menom „Balaton:. Kráľom českých vôd je kapor. Česi i Moravania svorne tvrdia: Je to naša ryba, naša hymna. Receptov na kapra sú stovky. Prezradím vám ten Jožkov. Pripravuje ho jeho Boženka.

Poďme variť s ňou... Zdatného kapra naporciujeme, osolíme, okoreníme, obalíme v hladkej múke a na oleji prudko opečieme. Opečené porcie udržiavame v teple a na časti výpeku orestujeme cibuľu. Do ostatného výpeku pridáme trochu škrobu, octu a vody. Takto upraveným vývarom zalejeme cibuľu a všetko na miernom ohni premiešame. Porcie teplého kapra potom podlejeme hotovou omáčkou a podávame s varenými zemiakmi. Jednoduchý recept, chutné novoročné jedlo. Žiada si to i nekomplikované a priamočiare biele víno.

Jožka Valihrach vám odporúča svoj Rizling vlašský ročník 2013 z vlastného honu „Díly“... Dobrou chuť a na zdraví!



Diskusia k článku

venusa
Jednoduché, až sa žiada po tých vyprážaných, pán Malík. A ryba má plávať, sa vraví :-)
hubata
Moja úcta a obdiv patrí p. Valihrachovi za to že kapra prirovnáva až k hymne a plne s ním súhlasím. Hrdosť Čechov na krásne rybníky na Třeboňsku je oprávnená a mne zostáva len nostalgicky spomínať na rybné hospodárstvo š.p. Stupava ktoré zo svojich rybníkov po Záhorí zásobovalo vo veľkách kadiach živými kaprami celé Slovensko a nielen na Vianoce. Kapre, šťuky, sumce, mreny, horské pstruhy a aj menšie rybky ako karase, beličky boli chované prostredníctvom Slovenského zväzu rybárov po celom Slovensku, žili aj v priehradách, riekach a potokoch. Dnes však už len nostalgicky musíme pozerať na špinavé vody ktoré akoby nemali majiteľa a namiesto rýb v nich plávajú igelitové sáčky, plastové fľaše a pdnikateľský bordel.
chorvatka
Vo Francuzsku zijem vyse 40 rokov, ale len pred par rokmi som ochutnala v kraji tisicov rybnikov BRENNE udeného kapra. Je to nieco pre fajnsmekra ci labuznika, ako ste vy, pan Malik.
babucka
Vdaka za zaujimavy recept ,slinky sa zbiehaju tak ho hned za cerstva vyskusam






 



TOPlist