Foto: Pravda - Ivan Majerský
Môj priateľ Jožka Valihrach je trojnásobným vinárom roka v Českej republike. Vo vinici sa narodil, vyrastal i maturoval. Víno je jeho láska, jeho vášeň. Jeho vína sú originálne, európske, sú voňavé i chutné. Nielen z vína je však človek živý. Občas musí „vysadiť“ a oddýchnuť si. Každý to robí inak. Jožka rybárči. Rybárči na svojom. Kúsok za Krumvířom vlastní svoj rybník menom „Balaton:. Kráľom českých vôd je kapor. Česi i Moravania svorne tvrdia: Je to naša ryba, naša hymna. Receptov na kapra sú stovky. Prezradím vám ten Jožkov. Pripravuje ho jeho Boženka.
Poďme variť s ňou... Zdatného kapra naporciujeme, osolíme, okoreníme, obalíme v hladkej múke a na oleji prudko opečieme. Opečené porcie udržiavame v teple a na časti výpeku orestujeme cibuľu. Do ostatného výpeku pridáme trochu škrobu, octu a vody. Takto upraveným vývarom zalejeme cibuľu a všetko na miernom ohni premiešame. Porcie teplého kapra potom podlejeme hotovou omáčkou a podávame s varenými zemiakmi. Jednoduchý recept, chutné novoročné jedlo. Žiada si to i nekomplikované a priamočiare biele víno.
Jožka Valihrach vám odporúča svoj Rizling vlašský ročník 2013 z vlastného honu „Díly“... Dobrou chuť a na zdraví!
Máš pravdu, Nemci majú porekadlo: Der Fisch muss im Wein schwimmen.Ryba musí plávať vo víne.