Fedor Malík:
Jarný šalát

Fedor Malík, 25. marca 2014     2 minúty čítania

Jar sa plazí pod Malými Karpatmi už od Vianoc. Divný je to rok.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Dvetisíc štrnásty. Príroda si nepospala a škodcovia v kôre stromov a viniča si vajatali... Pomaly si zložíme saká a tá pravá jar sa začne i na našich tanieroch. Na prelome rokov sme si nedali pozor a naše telesné schránky obrástli tukom. Bude treba so sebou niečo urobiť.

Začnime trebárs dnes. Pripravíme si skvelý jarný šalát. Bude chutný a málo kalorický. Konzultoval som to u odborníkov a tí to zrátali na necelých dvesto kilokalórií. Uviažte si zásteru, pripravte si suroviny a kuchynské náradie. Budeme potrebovať 750 g nových zemiakov, 3 – 4 jarné cibuľky, viazaničku červenej reďkovky, polovicu šalátovej uhorky, 100 ml zeleninového vývaru, dve lyžice kukuričného oleja, tri lyžice vínneho octu, posekanú petržlenovú vňať, soľ, cukor, čierne korenie.

Mladé zemiačky očistite drôtenkou a povarte 20 – 25 minút v osolenej vode. Cibuľku, reďkovky a uhorku nakrájajte na plátky. Kolieska cibuľky krátko opražte na rozpálenom oleji. Potom pridajte vývar, ocot, korenie, soľ, cukor. Všetko s mierou. Panvicu potom nechajte vychladnúť. Na kolieska nakrájané zemiaky potom zľahka premiešajte s pripraveným dresingom.

Na záver do šalátu zapracujte aj reďkvičky, uhorky a vňať. Musí to hrať farbami, musí to chutiť. Ak nie, pridajte do šalátu orestované čerstvé smrže alebo májovky. Už začínajú rásť. Už to bude mať iný rozmer chuti, už to bude jarný šalát „de luxe“...



Diskusia k článku







 



TOPlist