Fedor Malík:
Jahňacia roláda s orechmi

Fedor Malík, 4. apríla 2017     2 minúty čítania

Prichádza jar s ňou i veľkonočné sviatky.



Žltia sa blatúchy pri potoku, zlatý dážď v parku, kvitnú malokarpatské mandle. Nie všetky. Tá naša päťdesiatročná práve tohto roku odišla...

Gazdinky umývajú okná, prášia koberce, vypekajú v kuchyni, nakupujú kindervajcia. Čokoládové sa nemaľujú. Napriek tomu akosi neskôr prichádzajúca Veľká noc bude plná farieb, vôní i chutí. Misy a taniere budú plné dobrôt. Zdravých i nezdravých, chutných a lákavých...

Nebýva zvykom u nás v tomto čase ponúkať mäsové rolády. Tento víkend však urobíme výnimku. Inšpirovala ma kuchyňa istého pezinského vinárskeho hotela. Vedie ju šéfkuchár Igor. Človek vycibreného vkusu a dobrých chutí. Nedávno nám pripravil orechovú jahňaciu roládu. Bola skvelá, šťavnatá, voňavá. Skúsime pezinského majstra napodobniť...

Vykostíme jahňacie pliecko, osolíme a okoreníme ho. Plnku si pripravíme z dvoch–troch kaizeriek, mlieka, vajec, vyšľahaného snehu z bielkov a dvoch hrstí nasekaných vlašských orechov. Plnku navrstvíme na pliecko, to zrolujeme a roládu prešijeme. Potom ju položíme na plech s jahňacími kosťami a všetko posypeme rozmarínom a tymianom. Roládu pečieme slabé dve hodinky pri 180 °C, kropíme výpekom a dva razy ju obrátime. Plátky rolády podávame s orestovanými listami cviklovej vňate a medvedieho cesnaku. Žiadny chlieb, žiadne zemiaky. Len na čašu akurátne vychladeného pezinského vlašáku nezabudneme. Najlepšie staršieho a polosuchého...



Diskusia k článku







 



TOPlist