Fedor Malík:
Hydinové „prosoto“

Fedor Malík, 21. marca 2017     2 minúty čítania

Moju kochanovskú babku Katarínu som mal rád. Prázdniny u nej, na Trenčiansku, boli nezabudnuteľné.



Len jej jačmenné krúpy s hovädzím som odmietal. S rokmi sa však všetko zmenilo. Sínusoida času je totiž tiež neúprosná. Krúpy sú tu opäť na tanieri. A nielen krúpy. Ale aj im podobné lúpané proso (Panicum miliaceum) či blízkovýchodné čudá s menom bulgar a kuskus. Jedno, druhé, tretie i štvrté je zdravé i chutné. Je tam veľa minerálov i vlákniny. Proso sa navyše vyznačuje značným podielom kremíka, ktorý „ošetruje“ vaše zuby, nechty i vlasy.

Dnes je teda rozhodnuté. Pripravíme si hydinové rizoto z prosa. Myslím, že by sme to mohli nazvať i „prosoto“. Hydinové prosoto. Kuracie prsia vymeníme za kuracie krídla. Mäsko je na nich tvrdšie, šťavnatejšie, pikantnejšie. Len je s ním viac roboty.

Pol kila krídel uvarte a mäsko oberte. Ani ho nekrájajte, nechajte ho „len tak“. Na rozpálenom oleji opražte nakrájanú cibuľu a kapiu papriku. Pšeno preperte vo vlažnej vode a varte ho do mäkka slabú štvrťhodinu v osolenej vode. Prebytočnú vodu zlejte a pšeno (proso) zľahka premiešajte s krídelkovým mäsom, cibuľkou a paprikou.

Voňajúce prosoto na záver posypte na tanieri strúhaným syrom. Najlepšie parmezánom. Nuž a do pohára si nalejte akurátne vychladenú mladú „véčeesku“. Veltlínske červené skoré ročníka 2016...



Diskusia k článku







 



TOPlist