Fedor Malík:
Houí chuapci

Fedor Malík, 24. apríla 2009     2 minúty čítania

Zemiakové šúľance mám rád. Napriek tomu, že boli časy, ktoré ma mohli donútiť znenávidieť ich.


Foto: Pravda

Fedor Malík


To bolo v čase, keď mäso na tanieri bolo raz do týždňa. Vyrástli sme, zlé obdobie sa pominulo a my sme dnes už viac ako dospelí. Vlastne už sme starí. A časy? Tie zlé tuším opäť prichádzajú. Vitajte, zlé časy... Mäsa je síce v obchodoch dosť, trápia nás však bolesti a metabolické dráhy v našom tele začínajú trucovať. A tak mäso na tanieri je zase len občas. Občas, raz za týždeň. Pozri recepty na cestovinové kúzla Sínusoida času je neúprosná a vy, či my poniektorí musíme držať diétny program. Diéta to sú i cestoviny. Našťastie je ich dosť a sú aj chutné. Domáce sú však najlepšie. Možno i preto, že viete, čo v nich je. Domáce niťovky, rezance, frkacúle, noky, halušky, šúľance. Z cesta takého i onakého. Cestoviny v sladkom i slanom vyhotovení. Alebo len tak, bez, „houé“ cestoviny. Preložím to, je to po záhorácky „holé“ cestoviny.

Recept na ne, konkrétne na „holé“ zemiakové šúľance (houí chuapci, šulimacké), mám z príručky Čo chutilo Záhorákom. Podarovali mi ju nedávno v Skalici. Ideme na to... Deň vopred si uvarte slabé kilo zemiakov. Na druhý deň ich ošúpte a najemno postrúhajte. Pridajte 300 g hrubej múky, trochu soli a vypracujte tuhé cesto.

Z cesta potom našúľajte malé šúľance a uvarte ich v osolenej vode. Holé šúľance omastite bravčovou masťou a podľa chuti posypte makom, orechmi, tvarohom či opečenou strúhankou. Alebo inak, oblečte „holých chlapcov“ ako najlepšie viete.




Diskusia k článku







 



TOPlist