BBQ omáčka
Barbecue (BBQ) omáčka, ktorej základom je paradajkový pretlak alebo kečup a vínny ocot, je výborná ako príloha ku grilovanému mäsu, avšak skvelo sa hodí aj na jeho marinovanie pred grilovaním.Foto: Shutterstock
Potrebujeme:
1. Všetko spolu zmixujeme dohladka. Pre ešte lepšiu štruktúru môžeme zmes 1 minútu povariť.
2. Ak chceme, aby bola omáčka menej sladká, dáme menej cukru, ak chceme, aby bola viac steaková, pridáme viac worcesteru.
Omáčka Béarnaise
Žĺtková krémová omáčka je veľmi podobná holandskej, charakteristické je pre ňu pridanie estragónu. Hodí sa k steakom, rôznym druhom grilovaného mäsa i rybe.Foto: Shutterstock
Potrebujeme:
1. V horúcom vodnom kúpeli rozšľaháme vlažný silný vývar a žĺtky. Keď zmes začne hustnúť a tvoriť penu, vmiešame kvapku octu a biele víno.
2. Dochutíme soľou a bielym korením a veľmi opatrne postupne pridávame maslo.
3. Keď omáčka zhustne, pridáme nasekaný estragón. Omáčku nesmieme veľmi zahriať, aby sa nezačala zrážať.
Omáčka Bordelaise
Klasická francúzska omáčka s červeným vínom je ideálna k hovädzím steakom, ale skvelo doplní aj pečené zemiaky.Foto: Shutterstock
Potrebujeme:
1. Polovicu masla rozpustíme v hrnci, pridáme nadrobno nakrájaných šalotku, smažíme 6 minút, keď zavonia, pridáme nakrájaný cesnak, rozdrvené čierne korenie, víno a zmes varom zredukujeme na 1/3.
2. Potom pridáme hovädzí a hydinový vývar, bobkový list, tymian, petržlenovú vňať a varíme pomaly 35 minút.
3. Omáčku precedíme, vmiešame do nej zvyšné studené maslo s dochutíme mletým korením a soľou.
Diskusia k článku