Gurmánska oslava:
3 slávne omáčky ku grilovanému mäsu, vrátane populárnej BBQ

Jarmila Horváthová, 27. júla 2023     4 minúty čítania

Mäso je ugrilované, ale stále mu niečo chýba? Jeho chuť pozdvihne tá správna omáčka.

BBQ omáčka

Barbecue (BBQ) omáčka, ktorej základom je paradajkový pretlak alebo kečup a vínny ocot, je výborná ako príloha ku grilovanému mäsu, avšak skvelo sa hodí aj na jeho marinovanie pred grilovaním.



Foto: Shutterstock

Potrebujeme:
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 1 a 1/2 šálky kečupu
  • 1/2 šálky červeného vínneho octu
  • 1/2 šálky vody
  • 1 PL worcesterskej omáčky
  • 2 a 1/2 PL horčice
  • 2 ČL mletej červenej papriky
  • 2 ČL soli
  • 1 a 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 2 kvapky štipľavej paprikovej omáčky

  • 1. Všetko spolu zmixujeme dohladka. Pre ešte lepšiu štruktúru môžeme zmes 1 minútu povariť.
    2. Ak chceme, aby bola omáčka menej sladká, dáme menej cukru, ak chceme, aby bola viac steaková, pridáme viac worcesteru.

    Omáčka Béarnaise

    Žĺtková krémová omáčka je veľmi podobná holandskej, charakteristické je pre ňu pridanie estragónu. Hodí sa k steakom, rôznym druhom grilovaného mäsa i rybe.



    Foto: Shutterstock

    Potrebujeme:
  • 200 g prepusteného masla (ghí)
  • 4 žĺtky
  • 2 dl vývaru
  • 2 dl suchého bieleho vína
  • vínny ocot
  • mleté biele korenie
  • soľ
  • čerstvý estragón

  • 1. V horúcom vodnom kúpeli rozšľaháme vlažný silný vývar a žĺtky. Keď zmes začne hustnúť a tvoriť penu, vmiešame kvapku octu a biele víno.
    2. Dochutíme soľou a bielym korením a veľmi opatrne postupne pridávame maslo.
    3. Keď omáčka zhustne, pridáme nasekaný estragón. Omáčku nesmieme veľmi zahriať, aby sa nezačala zrážať.

    Omáčka Bordelaise

    Klasická francúzska omáčka s červeným vínom je ideálna k hovädzím steakom, ale skvelo doplní aj pečené zemiaky.



    Foto: Shutterstock

    Potrebujeme:
  • 100 g masla
  • 6 šalotiek
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 3 dl červeného vína
  • 15 rozdrvených zrniek čierneho korenia
  • 2 dl hovädzieho vývaru
  • 2 dl hydinového vývaru
  • 1 bobkový list
  • 1/2 ČL tymianu
  • 1 ČL sušenej petržlenovej vňate
  • korenie čierne mleté
  • soľ

  • 1. Polovicu masla rozpustíme v hrnci, pridáme nadrobno nakrájaných šalotku, smažíme 6 minút, keď zavonia, pridáme nakrájaný cesnak, rozdrvené čierne korenie, víno a zmes varom zredukujeme na 1/3.
    2. Potom pridáme hovädzí a hydinový vývar, bobkový list, tymian, petržlenovú vňať a varíme pomaly 35 minút.
    3. Omáčku precedíme, vmiešame do nej zvyšné studené maslo s dochutíme mletým korením a soľou.





    ANKETA: Pripravujete ku grilovanému mäsu vždy aj nejakú omáčku?

    35,0%



    65,0%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist