Fedor Malík:
Grilované všeličo

Fedor Malík, dnes 04:00     3 minúty čítania

Štúdium chémie na STU Bratislava bolo náročné. Pri mnohých predmetoch som sa zapotil.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Z organickej chémie som sa triasol. Dvojsemestrálny predmet, tisícštyristo stránková kniha akademika Čičibabina. Plus pútavé prednášky prof. Kamila Antoša.

Tam som sa po prvý raz stretol s témou grilovania. Nuž a ten pocit zostal podnes. Vysoké teploty, žiara, dym, tvorba látok s mutagénnymi účinkami. Dnes ich nazývame empireumatiká a stretávame sa s nimi aj pri barikových bielych a červených vínach. Áno, všetko so všetkým súvisí…

Keď sme pred vyše polstoročím krútili nad pahrebou špekáčiky či klobásky, vraveli sme o opekačke. Dnes sme to už, ako inak, poangličtili. Hovoríme o grilovaní… Z kontextu teda vyplýva, že nie som asi grilomilcom. Sem-tam však neodolám a čosi si na grile pripravím, čosi okoštujem. Aj doma mám malý „grilík“. Ten je však elektrický…

Čo je stopercentná grilovačka, to som okúsil až na prelome tisícročí. Párkrát som navštívil Južnú Ameriku a tam som na Antošove prednášky akosi pozabudol. Obrovské pahreby, oceľové mreže nad nimi a kusiská toho najlepšieho hovädzieho v očiach, v nose, na jazyku. Argentína, Čile, Uruguay, Brazília…

Reštaurácia Aurora vinohradníctva, na juhu Brazílie v Bento Gonҫalves. Podávalo sa barbecue, tunajšie „churrasco“. Pariace sa kúsky chrumkavého mäsa so šalátom z bambusových výhonkov. Bola to paráda. Do čiaš sa nalievalo to najlepšie družstevné. Cabernet franc ročník 2009. Bolo jedinečné. Lúčil som sa s ním až hlboko po polnoci. Americký aj francúzsky barik si v ňom náramne rozumeli. ..

A sme doma v prítomnosti, o pár dní máme v Prešove 30. ročník medzinárodného konkurzu vín Muvina 2025. Začíname slávnostnou „grilovacou“ večerou, kde kuchtí ukrajinský šéfkuchár Fedyr. Majster grilovačky. Už sa teším. Šťavnatý ružový losos, čerstvý pstruh, teľacie šniclíky, grilované tofu, tigrie krevety, husacie pečienky, klásky mladej kukurice, biela aj zelená špargľa. A popíjať sa bude všeličo. Ja však budem taktný. Dám si naliať suchú Ostrožovičovu Lipovinu...



Diskusia k článku










TOPlist