Foto: Pravda - Ivan Majerský
Spočiatku s Vilémom a potom takmer dvadsať rokov s inými znalcami sa v tom čarovnom ostravskom vínnom vláčiku veziem podnes… Cesta nahor Považím aj Kysucami bola čarovná.
Lane aj srnky sa pásli na úbočiach, len medvedica Ema a kysuckí vlci sa skrývali hlboko v lese. Krajina voňala a kvitla žltými púpavami. A už je tu Bílá Frýdek a Zábřeh. Na tamojšom zámku neutícha vrava.
Nalievajú sa tie najkrajšie moky a vyhlasujú víťazi súťaže Cuvée 2024. K dobrému vínu sa podáva to najlepšie z rúk šéfkuchára Mirka Modříka.
Lákavé predjedlá. Nakladané tvarůžky, hovädzie pastrami, čedarové krokety. Tataráky, grilované plátky z červenej repy s polníčkom, lososové pralinky s bylinkovým gervais. Kulajdu vynecháme a venujeme sa hlavným jedlám.
Na tanieroch sú dusené hovädzie líčka, aj pečené „kachní stehýnko“. Neodolal som. Premohli ma grilované bravčové rebrá s medom na čiernom pive, cornichons, strieborné cibuľky a chrenový dip. A na extra tanieriku skvelá grilovaná zelenina s grilovaným syrom halloumi.
Nevídané, jedinečné savarinovské kombinácie. Brillat by si však dožičil francúzske víno. Ja som z iného cesta. Dal som si veľkého čierneho Pikarda (1574) z tamojšieho domáceho pivovaru. Skvelý tmavý mok. Dám si ho aj nabudúce...
Diskusia k článku