Trendy:
Foodblogerom „to varí“ aj na naživo

Sandra Támerová, 18. novembra 2011     10 minút čítania

Minulý týždeň sa Bratislave stretli foodblogeri z celého Slovenska. A čo bolo predmetom stretnutia? No jasné, varenie...

Najprv si pre tých menej informovaných vysvetlíme pojem foodbloger. Laicky povedané, je to človek, ktorý si založí svoju stránku, na ktorej prezentuje svoje kulinárske výtvory. Slovom, ale tiež krásnymi fotografiami. Dobrá fotografia totiž veľa krát umocní dojem zo skvelého receptu. Ak sa k tomu ešte pridajú aj fotografie postupu prípravy jedla, môžete pokojne drahé kuchárske knihy schovať na zaprášené poličky...



Aj na Vareche pôsobí niekoľko foodblogerov, preto som s vďakou prijala pozvanie Tomáša Babinca, ktorý na našom portáli pôsobí ako @foodissimo , na toto milé stretnutie. Bravúrne sa zhostil role hostiteľa. Kulinárska žúrka sa odohrávala v škole varenia Chefparade, vybavenej nielen všetkými potrebnými kuchynskými náradiami, ale aj surovinami a koreninami.

Podľa prvotných informácií sa na stretnutí mali objaviť okrem Tomáša „foodissima“ aj nám Varecháčom známe šikovné kuchárky @lubisthemple a @dora , pátracia akcia dopadla dobre a rozhovory s nimi nájdete nižšie.




Témy varenia boli známe len pár dní pred samotným podujatím. Nakoniec sa organizátori dohodli, že sa budú pripravovať jedlá z viacerých kútov sveta. Každá skupinka kulinárskych nadšencov si podľa chuti vybrala, ktoré jedlo by chceli vyskúšať pripraviť.



Nadšenci sa pustili do jedál z Japonska, Thajska, Indie, Francúzska a Talianska. Pozvaný šéfkuchár v skupinkách vysvetľoval postupy, ako jednotlivé jedlá pripraviť. Japonské chute zastupovalo sushi a vyprážaná zelenina, Thajsko ryžové rezance Pad Thai, Indiu kuracie mäso murgh malai s cícerovými plackami, Francúzsko známy coq au vin alebo po slovensky kohút na víne, no a Taliansko, ako inak, hubové risotto a bazalkové pesto.

Jedlo + foto = bloger

Ak si chcete predstaviť atmosféru na tejto akcii, predstavte si presný opak nervóznej a mrzutej gazdinky, ktorá musí variť každý deň a vôbec, ale vôbec ju to nebaví. Tu varenie bavilo naozaj každého, na jednom mieste sa totiž stretli ľudia, ktorí varenie milujú. A k tomu samozrejme patrilo aj neodmysliteľné fotenie ich ukuchtených výtvorov.



A tie fotoaparáty, to bol doslova arzenál, od maličkých automatických až po „delá“, ktoré človek musí držať oboma rukami aby ich udržal, o objektíve ani nehovoriac. Z rozhovorov o fotografovaní pramení aj moje definitívne rozhodnutie. Absolvovať kurz fotenia a začať konečne šetriť na poriadny foťák...


Okolo hrncov sa zvŕtali nielen kuchári s vareškami, ale aj kuchári s fotoaparátmi, aby zvečnili nielen prípravu jedla, ale aj svojich priateľov v akcii pri činnosti, ktorú majú najradšej.

Tomáš alias foodissimo, ten čo za to všetko môže...


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Tomáš, ktorý to celé spískal :)


Na otázku, prečo zorganizoval takéto podujatie, Tomáš vysvetlil: „Na Slovensku máme na internete veľa kvalitného obsahu o jedle, ľudia o sebe vedia a mne chýbalo vzájomné prepojenie. Internet je fajn, ale osobné stretnutie má takisto svoje čaro a práve takto strávený čas, pri varení, vzájomnom sa spoznávaní blogerov, zistení, že za každým blogom sú reálni ľudia, je príjemný.“

Tomáš nám tiež prezradil, že pri varení sa inšpiruje okrem zahraničných blogov aj starými rodinnými receptami, či receptami z ciest. Najviac mu vyhovujú Francúzska a Talianska kuchyňa, aj kvôli používaniu čerstvých surovín.

Ako sa nám zveril, blogovať začal najmä preto, že jedlo je jeho vášňou: „Mama ma doma k vareniu veľmi nepúšťala, tak som sa nemohol príliš realizovať. Teraz, keď bývam s manželkou, tak mám na svoje experimenty dosť miesta. A čoraz viac ma to začalo baviť, dostával som sa do hĺbky. Baví ma jedlo aj fotografovať... Ľudia hovoria, že sa rád rozkecávam, tak to robím na mojom blogu www.foodissimo.eu“.



Ľubka alias lubisthemple a jej mexické chute


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Rezance pad thai pripravovala Ľubka po prvý krát.


Ľubku podľa jej vlastných slov z úvodných riadkov jej blogu www.chocorroldevainilla.com fascinuje umenie pečenia, vychutnáva si varenie a fotografovanie. Varenia chtiví na jej stránkach nájdu najmä mexické recepty. Má to svoj dôvod, jej manžel je totiž Mexičan a kuchyňa jeho rodiska ju fascinuje. Mexické jedlá sa učila variť postupne, aj s pomocou manželovej mamy. Na stretnutí pripravovala thajské jedlo Pad Thai.

Varechu objavila už dávnejšie, pozorní varecháči už podľa jej fotiek vedia identifikovať, že ide práve o jej recepty: „Varechu som objavila náhodou, istú dobu som bola iba pozorovateľka a potom som sa rozhodla, že sa zaregistrujem a budem pridávať recepty. Hneď prvý bol úspešný, aj som vyhrala cenu,“ dodala s úsmevom.

S internetovou komunitou venujúcou sa blogovaniu je v kontakte, aj preto sa na stretnutie veľmi tešila. Pekne fotiť ju vždy bavilo, najprv sa učila fotiť sama s pomocou rád kamarátov na internete, neskôr, keď dostala kvalitný fotoaparát, neváhala a prihlásila sa do fotografického kurzu. Tu sa naučila, ako si prístroj správne nastaviť, aby jej fotky boli naozaj pekné.

Danka alias Dora taliansku kuchyňu na chvíľu vymenila za japonskú


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Danka je milovníčkou talianskej kuchyne,
nebála sa však vyskúšať aj japonskú.


Danku na Vareche poznáme ako milovníčku talianskej kuchyne, jej výtvory uverejňuje najmä na svojej stránke www.dorasart.blogspot.com . Na párty sa podujala pripraviť japonské sushi práve preto, že s tým doteraz nemala skúsenosti a chcela sa naučiť aj niečo nové. Blogovať sama začala až po objavení istej talianskej stránky o varení.

„Naďabila som na jednu taliansku foodblogerku, vtedy som ani netušila, že takáto záľuba existuje a ona ma podnietila k tomu, že som si založila niečo podobné. Zámerom nebolo ani tak osloviť verejnosť, chcela som si skôr vytvoriť akýsi osobný receptár. Výhodou je, že si človek môže hotové jedlo odfotiť a potom nielen vidí, ako vyzerá, ale sa k nemu môže kedykoľvek vrátiť.“

Prvé fotky na blogu aj u nás na Vareche fotila mobilných telefónom, čo by však len málokto na základe ich ostrosti povedal. Neskôr dostala lepší fotoaparát, ale už túži po novšom, lepšom, chce sa totiž v tejto záľube zdokonaľovať.

A čo chystá na Vianoce? „Neprezradím, lebo netuším... Vždy to riešim tak mesiac predtým. Ale málokedy zopakujem jeden recept viackrát, takže ak som už raz niečo vianočné publikovala, už to nebudem znova opakovať. Budem radšej hľadať nové inšpirácie a uvidím, čo ma osloví a najmä, aké chute bude chcieť na vianočnom stole moje najbližšie okolie.“

Chutil aj kohút na víne

Historicky prvá kuchárska párty foodblogerov dopadla podľa hodnotení jej účastníkov výborne. Všetky pokrmy uvarené na akcii boli nielen jedlé, ale dokonca vynikajúce. Najviac pozitívnych ohlasov zožal kohút na víne, je to asi klasika, ktorá nikdy nesklame.



Mňa zas potešilo sushi, výborne vyzeralo aj indické murgh malai, kuracie mäso v kokosovom mlieku. Chuť hubového risotta zas umocnilo vkusné servírovanie, no a thajské rezance prítomným tiež veľmi chutili.

Sladkou bodkou boli čokoládové minitortičky, na ktorých si na záver pochutnali účastníci tohto vydareného stretnutia. Nasledovala ochutnávka vín Limbavin, a dlhé debaty o dobrom jedle, fotografovaní, a prišlo aj k výmene doma vyrobených špecialít medzi jednotlivými blogermi.



Viacerí foodblogeri sa na svojich stránkach nechali čítať, že sa nevedia dočkať ďalšieho stretnutia.

Nuž Tomáš, je to na tebe :-D





Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová




Ak si chcete prezrieť "chutné" blogy účastníkov tejto kuchárskej párty, klikajte sem:

Zuzka http://foodependence.blogspot.com/
Zuzka http://www.natanieri.sk/
Andurejka http://hami-mnami.blogspot.com/
Aďka http://www.food4fun.sk
Martinka http://dulce-de-leche-blog.blogspot.com/
Viktor http://delikatesy.etrend.sk/
Anetka http://anetagoesyummi.blogspot.com/
Kinga http://kingablogger.blogspot.com/
Lucka http://www.lucylovetobake.blogspot.com/
Martinka http://www.matapecie.blogspot.com/
Daniel http://www.varicdaniel.blogspot.com/
Henrieta http://on.fb.me/t77Cps
Denisa http://kitchenzoo.blogspot.com/




Diskusia k článku

dorisa
úžasný článok, fotky, videá....obdivujem aktérov.
evusik
výborné čítanie... niektoré blogy poznám, ostatné musím preštudovať, už sa nato teším :-)
stefanm
@michsamant áno . túlal som sa po nete a toto som so nemohol nechať ujsť!!! ... pozri sa na výraz tváre ... ja tam vidím otázku : "načo so si dnes vzala ten modrý šál"??? ...
sandratamer
:-D ten modrý šál mám veľmi rada, pripomína mi blízku osobu. A tú fotku nepoznám, musel si sa teda dobre túlať :-D
cistinka
Pekný článok Sandri :-) Veľmi vydarená akcia... Mrzí ma, že som sa kôli sťahovaniu nemohla zúčastniť...ale sledovala som celé dianie - Tomáš ma pravideľne informoval.
evas13
Ako vždy veľmi dobrý článok a musela to byť super akcia. :)
zvoncek
Milá Sandra, ďakujem za takéto pekné a rýchle sprostredkovanie takejto zaujímavej "party" milovníkov dobrého jedla
babav
Velmi zaujimavi mladi ludia ....vdaka za linky na ich blogy...
jerica
Vďaka za milé čítanie a aj priblíženie sa k tým ktorí nielen že milujú dobré jedlo ale aj ho pripraviť a dokonca & sa s nami podeliť:-))) Milá Sandra dokonca som si vypočula Tvoj rozhovor v rannej téme na SR1 , len mi bolo ľúto že som to nevedela skôr, určite by som tam bola nakukla:-)
hubata
Jedlo zbližuje a keď sa stane koníčkom vznikne takáto vydarená akcia. Muselo tam byť veľmi veselo, keď sa dobre papalo.
domanicky
Foodblogy sú super, mama varí zo foodisima a prevažne mi to chutí. :D Cez týždeň mávame aj suché ˇvecere, a vtedy si objednám aj cez

 www.bistro.sk/donaska-zilina/...


Celkom jednoduché to vyklikať a výber je dosť veľký. Za mňa OK obidve možnosti. Aj kuchtenie aj donáška :)






 



TOPlist