Trendy:
Elvis Presley – Kráľove obľúbené pochúťky

redakcia, 12. augusta 2011     7 minút čítania

O pár dní to bude už 34 rokov, čo zomrel kráľ rokenrolu Elvis Presley. Na jeho pamiatku si pripomenieme zopár faktov z jeho života a samozrejme nezabudneme na jeho obľúbené pochúťky.


Foto: MHPR.Advertising-Promotion-Management

Elvis Presley - Kráľ rokenrolu
a milovník dobrého jedla.


Elvis sa narodil 8. januára 1935 ako jedno z dvojčiat, jeho braček však po pár hodinách zomrel. Vyrastal v meste Tupele v Mississippi. Hviezdou sa stal ešte veľmi mladý. Historka o tom, ako ho objavili v štúdiu, kde si za pár dolárov chcel nahrať pieseň pre svoju mamu, a majiteľ štúdia objavil jeho mimoriadny talent je už notoricky známa. Odvtedy jeho hviezda už len stúpala nahor.

Vydal okolo 150 platní a singlov, z ktorých sa predala viac ako miliarda kópií, hral tiež v 33 úspešných filmoch, čím sebe počas svojho života a svojim pozostalým zabezpečil viac ako pohodlný život. Po celom svete získal za predaj platní niekoľko zlatých a platinových ocenení, ktoré dodnes zdobia poličky v jeho slávnom sídle Graceland.

Zástupy fanúšičiek a rôzne milostné dobrodružstvá vymenil v roku 1959 za len štrnásťročnú Priscillu Beaulieu, ktorú si po dosiahnutí jej dospelosti vzal za právoplatnú manželku. Manželstvo sa však skončilo rozvodom. Elvisov príliš rýchly a nie práve zdravý spôsob života, ktorý prekážal aj jeho manželke, sa mu napokon stal osudným.
16. augusta 1977 zomrel kráľ rokenrolu v kúpeľni jeho vily Graceland. Oficiálna správa z pitvy hovorí, že mu zlyhalo srdce, ozývali sa však aj hlasy, že sa predávkoval liekmi proti bolesti, alebo že všetko je len veľký komplot a Elvis si pokojne užíva život v utajení na Bahamách.

Miloval hudbu, ale aj jedlo


Foto: Shutterstock

Nie je ťažké podľahnúť
takejto pochúťke...


Jeho hudba zostane navždy v našich srdciach, plagáty zas na stenách jeho verných fanúšičiek, na Vareche si však zoberieme na mušku tri z jeho obľúbených receptov. A nebudú to veru žiadne šaláty ani nízkokalorické jedlá... Presley posledné roky svojho života nepatril práve medzi najštíhlejších, kvôli čomu musel strpieť veľa urážok a výsmechu. Miernu obezitu, ktorou trpel v posledných rokoch života, môžeme pokojne pripisovať aj jeho stravovaniu. Sladké dezerty, arašidové maslo, hamburgery a bravčové údeniny totiž patrili medzi jeho preferované chuťovky.

Jednou z jeho najväčších a najznámejších vášní bol Grilovaný sendvič s banánmi a arašidovým maslom. Pre niekoho možno šialená kombinácia, v Amerike však patrí medzi obľúbené kalorické pochúťky. A ako ho pripravovala gazdiná v Gracelande? Krajec bieleho sendvičového chleba potrela arašidovým maslom, na druhú polovicu natrela roztlačený malý banán, obe polovice spojila a opiekla na panvici na rozohriatom masle z oboch strán do zlata. Trochu kalorická pochúťka, ale fešák Presley jej vraj nedokázal odolať.

Nie je chlieb ako chlieb

Ďalším z často spomínaných receptov je aj kukuričný chlieb z kyslého mlieka. Ak ho chcete vyskúšať, zmiešajte v miske 2 šálky kyslého mlieka s čajovou lyžičkou prášku do pečiva. Do druhej misky rozbite 2 vajíčka, pridajte ½ čajovej lyžičky soli a 1 čajovú lyžičku cukru. Prešľahajte a prilejte k mlieku.

Foto: Shutterstock

Elvis miloval aj americký krehký kukuričný chlieb.


Do mlieka potom pridajte ešte ¼ šálky preosiatej hladkej múky, a 1 a ½ šálky preosiatej kukuričnej múky. Pridajte 1/4 šálky rozpusteného tuku a jemne, ale dôkladne premiešajte.

Cesto vylejte do vymastenej plytkej formy na pečenie a pečte pri teplote približne 190 stupňov asi 25 až 35 minút do zlata. Verzií receptov na kukuričný chlieb je naozaj veľa, niekto pridáva ocot, prípadne jablkový džús, alebo med. V každom prípade ide tiež o jednu z tých kalorickejších pochúťok. Tento chlieb patrí medzi americké klasiky, cesto je hotové doslova za pár minút, a je mimoriadne chutný. Podáva sa ešte teplý, na povrchu sa nechá roztopiť kúsok masla, alebo aj na studeno napríklad na raňajky, či ako príloha k rôznym jedlám. Upiecť sa tiež dá ako muffiny, keď sa cesto rozdelí a upečie v muffinových formách.

Burger kedykoľvek

Absolútnou americkou klasikou a Elvisovou „drogou“ boli cheeseburgery – grilované mleté mäso so zeleninou a syrom v žemli. Kusisko dobre prepečeného hovädzieho so syrom ho nenechali chladným nikdy, s partiou kamošov boli schopní vybrať sa do reštaurácie v ktorúkoľvek nočnú hodinu.


Foto: MHPR.Advertising-Promotion-Management

Jeho vášňou bola hudba,
ale aj dobré jedlo.


Základom je ako inak mleté hovädzie mäso, pre štyri osoby asi pol kila. Gril musí byť poriadne rozohriaty, tak ho zapnite v dostatočnom predstihu. V miske zmiešajte pomleté mäso so ¼ šálky jemne nasekanej cibule, pridajte 1 čajovú lyžičku cesnakovej soli, a 1 čajovú lyžičku oregana, a ¼ čajovej lyžičky čierneho mletého korenia. Všetko riadne premiešajte a rozdeľte na štyri porcie. Vytvarujte placky podľa veľkostí žemlí a grilujte 5-7 minút z každej strany, kým nebude mäso prepečené. Približne dve minúty pred dokončením druhej strany položte na každé mäso plátok amerického syra.

Hotové mäso vkladáme do žemle, ktoré naplníme ešte šalátom, majonézou, horčicou, kyslou uhorkou, nakrájanými paradajkami a červenou cibuľou. Veru, je to riadny náklad, ale kto neochutnal poriadny americký hamburger, nezistí, čo vlastne tomu Elvisovi na tom tak chutilo.

Kráľ žije... v spomienkach

Nuž, ale spomínať na Kráľa rokenrolu sa dá aj zdravšie, počúvaním jeho platní, pozeraním jeho filmov, či čítaním jeho kuchárskych kníh , ktorých jeho spolupracovníci vydali niekoľko. Jednu z jeho výstav môžete dokonca vidieť naživo - v Bratislave v nákupnom centre na Vajnorskej ulici.

Okrem vinylových platní, kaziet, okuliarov, a oblečenia tu môžete vidieť jeho Cadillac, na ktorom vozil svoje priateľky, alebo sedačku, na ktorej sedával vo svojej vile v Gracelande.

Mimochodom, ktorý z Elvisových hitov je váš najobľúbenejší? V redakcii sme sa zhodli na piesni In the Ghetto, pridajte do diskusie vaše tipy a spoločne si zaspomínajme na najväčšieho Kráľa rokenrolu všetkých čias – veľkého Elvisa Presleyho...






Diskusia k článku

babav
Pekne ,vystizne ....! "Suspicious Minds" .
porzellanka
"love me tender" - hrali nam ju pri podpisovani sobasnej zmluvy. Ale velmi tazko sa rozhodujem pre jednu. In the Ghetto je vazna konkurencia. :-)
hubata
Som asi mladšia, takže ja Elvisa poznám - ale on mňa nie. Mne ho veľmi pripomínal český spevák ........"mááš chuť majoránky, lááásko máááá" - veď vy už viete ktorý to bol.
Na to si mohol dopriať jesť všelijaké špecialitky - tak by som povedala že sa stravoval fádne, jednostranne a ako už bolo v článku konštatované aj nezdravo. Prečo mu Priscila neuvarila niečo poriadne, aby jej doma pri varení spieval do uška ako mne môj Hubatý? Mohol by ešte žiť, tešiť sa zo života a my z jeho piesní.
pivonka
Pamätám si, keď zomrel, bola som z toho smutná. (Bože, ako veľa si už pamätám). A pieseň? Pripájam sa k @porzellanka.
bozulka
Elvis je aj moja srdcovka,jeho LP majú u mňa čestné miesto.Rokenrol-Elvis alebo Karel Zich patria do mojej krvnej skupiny ešte aj v mojom veku...Je to škoda,ale asi to tak malo byť !!!
3sandra3
tiež mám rada piesne Elvisa Preslyho,,,len veľmi málo ich dávajú v rádiu... a piesne Karla Zicha tak tie milujem.... toho si veru púšťam často
lucylee
Dalsi uzasny clanok. Pacia sa mi uz vyssie spominane piesne.






 



TOPlist