Elixír zdravia:
Kombucha je plná probiotík. Ako si vyrobiť tento zázračný nápoj doma?

Jana Klimanová, dnes 06:00     5 minút čítania

Tento fermentovaný nápoj sa stal hitom medzi milovníkmi zdravého životného štýlu a predáva sa už aj v hypermarketoch. Vedeli ste, že si ho môžete pripraviť aj vo vlastnej kuchyni?



Foto: Shutterstock

Už ste o nej určite počuli, ale čo to vlastne kombucha je? Ide o fermentovaný nápoj z čaju, ktorý má korene v starovekej Číne, kde ju nazývali tiež elixírom nesmrteľnosti. Názov kombucha pochádza z japonskej legendy, podľa ktorej kórejský lekár Kombu vyliečil v 5. storočí japonského cisára pomocou kvaseného čaju. Na jeho počesť sa k menu lekára Kombu pridalo japonské “cha“, čo v preklade z japončiny znamená čaj.

Prírodná náhrada sódy

Ak milujete bublinkové nápoje, kombucha je ich zdravšou alternatívou. Je jemne kyslá, osviežujúca a prírodne šumivá. To, čo ju však robí takou výnimočnou sú predovšetkým jej zdravotné benefity. Kombucha je plná probiotík, ktoré podporujú črevnú mikroflóru, zlepšujú trávenie a posilňujú imunitu. Obsahuje antioxidanty, ktoré bojujú proti zápalom, pomáha zvýšiť energiu a znížiť stres.

Kombucha sa neodporúča tehotným alebo dojčiacim ženám, ani ľuďom s oslabenou imunitou alebo syndróm dráždivého čreva. U "nováčikov" môže tiež spočiatku spôsobiť nadúvanie.

Keďže kombucha obsahuje kofeín, znížte počas jej konzumácie počet káv a nepite ju ani v popoludňajších hodinách. Odporúčaná dávka je 200 ml ráno na lačno a po obede.

Želatínové UFO

Pripraviť si kombuchu doma je jednoduchšie, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Stačí pár ingrediencií a trpezlivosť.

Základom je materská huba SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast), čo je vlastne symbiotická kultúra baktérií a kvasiniek, ktorá spúšťa fermentáciu. Nevyzerá síce príťažlivo, pretože je to taký gumový a slizký disk, ale je podstatou celého kombuchového špásu. Dostanete ju kúpiť spolu s nálevom v predajniach so zdravou výživou.



Foto: Shutterstock

Na prípravu kombuchy používajte čisté ruky a náradie (nie kovové), inak by sa mohol proces fermentácie narušiť. Hygiena je pri manipulácii s kombuchou prvoradá. Stačí zle umytá nádoba a v nápoji sa môže začať tvoriť zdraviu nebezpečná pleseň.

Väčšieho množstva cukru v recepte sa nemusíte obávať, väčšinu pre svoj rast spotrebuje kombucha a vy nebudete piť presladený nápoj.



Foto: Shutterstock

Pripravte si vlastnú kombuchu

Na 3 l nápoja potrebujeme
  • materskú hubu SCOBY s nálevom
  • 5 ČL zeleného alebo čierneho čaju (kvalitný sypaný)
  • 200 g cukru
  • 2,5 l vody (filtrovaná, bez chlóru)
  • 3 l sklenenú nádobu

  • 1. Čaj zalejeme horúcou vodou (80 °C) a necháme lúhovať 20 minút. Pridáme cukor a dobre premiešame drevenou varechou, kým sa nerozpustí. Necháme úplne vychladnúť.
    2. Do 3 l vysterilizovaného skleneného pohára vložíme kombuchovú kultúru SCOBY a cez sitko ju zalejeme vychladeným čajom. Pridáme aj 100-200 ml nálevu z kombuchovej kultúry, ktorý naštartuje proces fermentácie.
    3. Necháme fermentovať na tmavom mieste so stabilnou teplotou (ideálna teplota kvasenia je 20 – 25 °C) asi týždeň. Kombuchu priebežne ochutnávame - ak by sme ju nechali fermentovať dlhšie, vytvoril by sa ocot.
    4. Po fermentácii prelejeme nápoj do fliaš. Časť nápoja necháme v pohári, aby kombuchová kultúra ostala ponorená a pripravená na ďalšie použitie. Po každom druhom použití materskú (pôvodnú) aj dcérsku kombuchu (ktorá narastie počas fermentácie) prepláchneme v čistej vode. Z nej vyrobíme novú dávku nápoja. Ak nemáme čas na jeho prípravu, kombuchu aj s nálevom odložíme do chladničky, aby sa zastavil proces fermentácie.
    5. Podľa chuti môžeme do nápoja z kombuchy pridať rôzne ovocie či bylinky - zázvor, citrón, bobuľoviny, rakytník, mätu, levanduľu... Kombuchu vo fľaškách uchovávame v chladničke.




    ANKETA: Ochutnali ste už niekedy kombuchu?

    79,2%



    20,8%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist