Dostaňte z nej maximum:
Vyrobte si z mäty užitočné domáce produkty. A ani stonky nemusíte vyhadzovať!

Veronika Lucáková, 7. augusta 2024     5 minút čítania

Voňavá svieža bylinka nie je len ozdobu drinkov a dezertov, vo vašej domácnosti nájde oveľa širšie uplatnenie.



Foto: Shutterstock

Mäta, so svojou povzbudzujúcou arómou a osviežujúcou chuťou, je neoddeliteľnou súčasťou mnohých kuchýň po celom svete. U nás ju používame najmä na čaj, do letných drinkov a na dekorovanie dezertov či drinkov, ale táto všestranná bylinka s jasne zelenými listami a charakteristickou vôňou je oveľa viac než len ozdoba. Od sirupu, či pesta až po ocot, mäta dokáže premeniť obyčajné jedlá na mimoriadne kulinárske zážitky.

Voňavé pesto nielen na cestoviny

Kým bazalkové pesto je obľúbenou klasikou, mätové pesto ponúka osviežujúcu zmenu. Proces prípravy je podobný. V kuchynskom robote skombinujte čerstvé mätové listy, cesnak, píniové oriešky, parmezán a trošku citrónovej šťavy. Ako budete zmes mixovať, pomaly prilievajte olivový olej, až dosiahnete požadovanú konzistenciu.



Foto: Shutterstock

Mätové pesto je vynikajúcim doplnkom nielen na cestoviny, ale výborne sa hodí k jahňaciemu mäsu či ku grilovanej zelenine alebo si ju vychutnajte ako nátierku na sendviče.

Skvelý sirup

Mätový sirup je celkom jednoduchý na prípravu a môžete ho použiť do rôznych nápojov a dezertov. Na jeho prípravu dajte do hrnca rovnaké množstvo cukru a vody a zohrievajte, kým sa cukor nerozpustí. Pridajte štedrú hrsť čerstvých mätových listov, varte asi 10 minút a potom nechajte vychladnúť. Preceďte sirup do fľaše.



Foto: Shutterstock

Tento sladký mätový nápoj môžete použiť na ovocné šaláty, primiešať do koktailov ako mojito, alebo použiť na osladenie ľadového čaju a limonády.

Ochutený ocot

Mätový ocot je vynikajúci spôsob, ako dodať kulinárskym výtvorom pikantný nádych. Na jeho prípravu naplňte pohár čerstvými mätovými listami a zalejte bielym vínnym octom tak, aby listy boli úplne ponorené. Pohár uzavrite a nechajte stáť na chladnom tmavom mieste niekoľko týždňov. Preceďte ocot do čistej fľaše.

Tento mätový ocot je ideálny do šalátových dresingov, marinád a dokonca aj ako prísada do perlivej vody pre osviežujúci nápoj. Jeho jemná mätová chuť môže povýšiť aj jednoduché jedlá na novú úroveň.

Ľadové kocky

Využite lístky mäty aj do ľadových kociek, ktoré sa budú pekne vynímať v každom nápoji. Stačí do polovice výšky nádobky na ľad naliať prevarenú studenú vodu, poukladať lístky mäty a dať zamraziť. Po hodine do jednotlivých priehlbiniek dolejte vodu a dajte opäť zamraziť.



Foto: Shutterstock

Namiesto vody môžete na ľadové kocky použiť aj citrónovú šťavu, v kombinácii s mätovými lístkami budú ideálne do osviežujúcich letných drinkov.

Čo so stonkami?

Často prehliadané mätové stonky a zvyšky listov stále obsahujú veľa chuti a nemali by sa vyhadzovať. Dajú sa použiť do čajov a koktailov. Stačí ich pridať do horúcej vody na upokojujúci mätový čaj alebo do vriacich polievok pre extra chuť.

Môžete ich tiež rozdrviť na dne pohára a následne v ňom namiešať koktail, ktorému pridajú prekvapivú mätovú príchuť bez toho, aby ste plytvali akoukoľvek časťou bylinky.

Uplatní sa aj mimo kuchyne

  • Pri upratovaní: Mätové lístky dajte do fľaše a zalejte ich bielym octom. Nechajte odležať 4 týždne, počas toho času raz denne pretrepte a môžete precediť cez sitko. Pripravená mätovo-octová zmes vám poslúži pri odstraňovaní vodného kameňa v kúpeľni. Priliať z nej môžete aj do vody na umývanie dlážky alebo aj na umývanie okien.

  • Do domáceho peelingu: Na odstránenie zhrubnutých čiastočiek na koži vám dobre poslúži zmes mätových lístkov, cukru a kokosového oleja. V miske či pohári zmiešajte studený kokosový olej (cca 70 g), kryštálový cukor (50 g) a asi za 2 PL nasekaných mätových lístkov. Potom jemne naneste podľa potreby na kožu a krúživými pohybmi vydrhnite pokožku. Peeling stačí zmyť vodou a pokožka bude zjemnená a prevoňaná.



    Foto: Shutterstock

  • Sila vône: Jej esenciálne oleje sú cenené pre svoje aromaterapeutické vlastnosti, vďaka čomu je obľúbenou voľbou v aromaterapii pre svoje upokojujúce a povzbudzujúce účinky. Mäta môže byť tiež použitá v domácich liekoch - ako prirodzený repelent proti hmyzu alebo upokojujúci balzam na bolesti hlavy a svalov.





  • ANKETA: Pestujete si doma mätu?

    95,6%



    4,4%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist