Fedor Malík:
Domáce cestoviny

Fedor Malík, 14. augusta 2009     2 minúty čítania

Tentoraz som neobchádzal regále s cestovinami v našich marketoch, supermarketoch, hypermarketoch. Ignoroval som talianske i naše „priemyselné“ cestoviny a rozhodol som sa, že sa vrátim ku klasike.Sú prázdniny a ja mám času habadej. Pripravím si domáce cestoviny a potom budem s nimi „fantazírovat“.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Siahol som po mojej kuchárskej biblii. Je ešte z normalizačných čias a nazýva sa Vaříme zdravě, chutne a hospodárně. Išlo už o dvanáste prepracované vydanie, ktoré zostavilo v tom čase deväť najlepších kuchárok. Medzi nimi i jedna doktorka. Dúfam, že nenosila hrdý titul RSDr.

Cestoviny v tom čase neboli módne, boli však nevyhnutnou zložkou vtedajšej poživne. V knižke sú o nich informácie na necelých dvoch stranách a čitateľ si môže pripraviť široké rezance, fl iačky (s hubami, so špenátom), cestoviny si môžete zapiecť so syrom, tvarohom, mletým mäsom... Pozri recepty na netradičné cestoviny Návod na prípravu cesta je jednoduchý: 35 deka hrubej múky, deci vody, dve vajcia. Cesto nesolíme, necháme ho „odpočinúť“ a potom rozvaľkáme. Krájame ho ostrým nožom....

Narezal som z neho široké rezance a tie som nechal preschnúť. Na druhý deň som ich povaril v slanej vode s prídavkom oleja, precedil, prepláchol, pridal do nich úzke pásky nakrájaných sušených paradajok a dochutil sušeným kôprom. Nič viac a nič menej.

Tej avizovanej „fantázie“, ako sledujete, nebolo treba až tak veľa. Výsledok však bol chutný a uspokojivý. Pekný deň vám želám, moji priatelia - vegetariáni.



Diskusia k článku

jankaost
Spomínanú knihu som kúpila minulý rok v antikvariáte, stála pol Eura a dovolím si povedať, že je to najlepšia kniha z 15 kuchárskych kníh čo mám doma.






 



TOPlist