Fedor Malík:
Dolnozemská zabíjačka

Fedor Malík, 29. januára 2013     2 minúty čítania

Vnuk Jozefa Miloslava Hurbana, evanjelický kňaz Vladimír Hurban Vladimírov, prežil celý svoj život v Starej Pazove.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Bol vynikajúcim spisovateľom, váženým človekom a tak bol vždy vítaným hosťom na veseliciach. Jedol i popíjal s ostatnými, robil však i čosi navyše. Svoje poznatky si zapisoval. S obľubou chodil v zimnom období na domáce zabíjačky. V jeho písomnej pozostalosti zostal úsmevný záznam o tom, čo všetko možno zo svinky okoštovať.

Najsýtejší bol prvý deň zabíjačky. Už „fruštike“ boli sýte – smažený mozog, obličky a pečeň. Najlepšie s vajcom. Nezaškodila ani „próba“ z kotloviny. K obedu bola polievka z bravčového mäsa, varené mäso s chrenom, smažené hurky s kapustou a karmenádle s uhorkou. Na večeru si to zopakovali. Na druhý, tretí a štvrtý deň zabíjačky sa ponúkali čerstvé oškvarky a pečené mäso. V piaty deň bola kapustnica, čerstvé klobásky a oškvarkové pagáčiky. Ďalší deň sa oddychovalo. Siedmy a ôsmy deň sa podávala slepačia polievka, v deviaty deň prihriate oškvarky. Na desiaty deň bol zabíjačkový pôst. Čo tak trochu varenej hovädziny? Jedenásť a dvanásť dní po zakáľačke boli na tanieri údené „majošky“ a „krvavky“.

Dva týždne po smrti svinky sa podávalo prvé údené mäso a klobásy. K tomu kapusta, zemiaky, šošovica. Ďalšie dva dni sa nechodilo do spoločnosti. Doma sa varilo mydlo. Posledné tri dni boli skromnejšie. Všetko bolo bez „sviňarie“. Gastrokruh sa uzatvoril na 21. deň. Na tanier naložili varený bôb a teplú šunku s vajcom...



Diskusia k článku

turistka
Na zabíjačke som v živote nebola, ale mnohorazy špecialitky som jedla. Nezabudnem na ovarovú polievku, v nej plávali kúsky dobrých vnútorností, čo sa tam z varenia ponechali. Ostatné zabíjačkové špecialitky, podhrdlinu, klobásky, jaternice urobím i doma, ale ovarovú veru nie. Skúšala som, ale predsa len tá darovaná má šmrnc :-). Pán Malík, Vaše príhody, ktoré opisujete majú vždy tú správnu vôňu a rada ich čítam.
chorvatka
Vazeny pan Malik,
Velmi sa mi pacili vase vinarske pamati
uz sa velmi tesim, ked tieto vase gastro-postrehy date dohromady, aby sme si mohli pocitat , poucit sa i pobavit. Nuz tesime sa na dalsie. Vela zdaru zela krajanka z Francie






 



TOPlist