Dodajú vôňu aj chuť:
5 najlepších byliniek, ktoré posunú vaše grilované dobroty o úroveň vyššie

Rastislav Krampl, šéfkuchár, 30. júla 2022     3 minúty čítania

Dokonalé pochúťky z grilovaného mäsa aj zo zeleniny najlepšie chutia posypané bylinkami. Navyše rozvoňajú priestor navôkol, uľahčia trávenie a pozdvihnú náladu. Poradíme vám, ako ich najlepšie kombinovať.

1. Tymian na ryby aj citrusy




Foto: Shutterstock

Táto bylinka je vhodná na tmavé druhy mäsa, králika a takisto na ryby, vrátane tých sladkovodných. Skvelú kombináciu tvorí s cesnakom a s maslom. Tymian neodmysliteľne patrí do väčšiny mediteránnych receptov. Bylinka má kvetinovú arómu a to ju predurčuje aj na kombinácie s ovocím a s citrusmi.

2. Rozmarín na jahňacinu aj na baklažán




Foto: Shutterstock

Pôvodom stredomorská bylina sa používa najmä v mediteránnej kuchyni, ale výborne chutí aj v spojení s bravčovým mäsom, hydinou a rybami. Červeným aromatickým druhom ako jahňacie a baranie mäso pomáha odľahčiť ich intenzívnu vôňu. Výborne však dopĺňa aj typické stredozemné jedlá z cukety a baklažánu.
Má sladšiu a aromatickú chuť pripomínajúcu ihličnany. Odporúčam ho použiť do olejových marinád. Počas grilovania použite vetvičku rozmarínu ako štetec, namáčajte ho do oleja a potierajte ním mäso, nakoniec ho položte na ugrilovanú špecialitu, teplo uvoľní jeho arómu aj chuť.

3. Bazalka na hydinu aj morské plody




Foto: Shutterstock

Je známa ako neodmysliteľný doplnok jedál z paradajok. Vyskúšajte ju skombinovať s citrónovou trávou a so zázvorom, odporúčam použiť túto dvojicu aj na marinovanie morských plodov a hydinového mäsa. Tento dotyk ázijských chutí svedčí aj hlivám, tofu, tempehu (marinovaná sója) alebo seitanu (rastlinná alternatíva mäsa).
Bazalka má intenzívnu arómu a kvetinovú chuť. Má antiseptické a liečivé účinky, ktoré sa tepelným spracovaním len slabo vytrácajú. Obsahuje najviac látok na podporu a urýchlenie trávenia.

4. Ligurček do omáčok a príloh




Foto: Shutterstock

Jeho aromatické listy skvelo dochutia prílohy, ale najmä studené či teplé omáčky.

5. Oregano a majorán do omáčok a na bravčovinu




Foto: Shutterstock

Bylinky sú si pôvodom blízke a aj v kuchyni sa využívajú na dochutenie podobných jedál. Oregano je kyslasté a odporúčam ho používať do omáčok na cestoviny aj na grilované bravčové mäso. Majorán má sladkastú arómu a hodí sa skôr na mastnejšie druhy mäsa, ideálne je kombinovať ho s cesnakom a rascou. Obe bylinky sú výborné na úpravu trávenia aj ako prevencia pred nafukovaním.




ANKETA: Používate pri grilovaní bylinky?

89,7%



10,3%








Diskusia k článku


Zaujímavé video z archívu TV Varecha






TOPlist