1. Tymian na ryby aj citrusy

Foto: Shutterstock
Táto bylinka je vhodná na tmavé druhy mäsa, králika a takisto na ryby, vrátane tých sladkovodných. Skvelú kombináciu tvorí s cesnakom a s maslom. Tymian neodmysliteľne patrí do väčšiny mediteránnych receptov. Bylinka má kvetinovú arómu a to ju predurčuje aj na kombinácie s ovocím a s citrusmi.
2. Rozmarín na jahňacinu aj na baklažán

Foto: Shutterstock
Pôvodom stredomorská bylina sa používa najmä v mediteránnej kuchyni, ale výborne chutí aj v spojení s bravčovým mäsom, hydinou a rybami. Červeným aromatickým druhom ako jahňacie a baranie mäso pomáha odľahčiť ich intenzívnu vôňu. Výborne však dopĺňa aj typické stredozemné jedlá z cukety a baklažánu.
Má sladšiu a aromatickú chuť pripomínajúcu ihličnany. Odporúčam ho použiť do olejových marinád. Počas grilovania použite vetvičku rozmarínu ako štetec, namáčajte ho do oleja a potierajte ním mäso, nakoniec ho položte na ugrilovanú špecialitu, teplo uvoľní jeho arómu aj chuť.
3. Bazalka na hydinu aj morské plody

Foto: Shutterstock
Je známa ako neodmysliteľný doplnok jedál z paradajok. Vyskúšajte ju skombinovať s citrónovou trávou a so zázvorom, odporúčam použiť túto dvojicu aj na marinovanie morských plodov a hydinového mäsa. Tento dotyk ázijských chutí svedčí aj hlivám, tofu, tempehu (marinovaná sója) alebo seitanu (rastlinná alternatíva mäsa).
Bazalka má intenzívnu arómu a kvetinovú chuť. Má antiseptické a liečivé účinky, ktoré sa tepelným spracovaním len slabo vytrácajú. Obsahuje najviac látok na podporu a urýchlenie trávenia.
4. Ligurček do omáčok a príloh

Foto: Shutterstock
Jeho aromatické listy skvelo dochutia prílohy, ale najmä studené či teplé omáčky.
5. Oregano a majorán do omáčok a na bravčovinu

Foto: Shutterstock
Bylinky sú si pôvodom blízke a aj v kuchyni sa využívajú na dochutenie podobných jedál. Oregano je kyslasté a odporúčam ho používať do omáčok na cestoviny aj na grilované bravčové mäso. Majorán má sladkastú arómu a hodí sa skôr na mastnejšie druhy mäsa, ideálne je kombinovať ho s cesnakom a rascou. Obe bylinky sú výborné na úpravu trávenia aj ako prevencia pred nafukovaním.
Diskusia k článku