Dobrých tipov nikdy nie je dosť:
Ďalšie rady, ktoré vás zachránia pred katastrofou v kuchyni

Redakcia Varecha.sk, 29. marca 2020     6 minút čítania

Ako spoľahlivo vyklopiť bábovku z formy, kedy sa sneh z bielkov podarí, čo robiť, aby olej neprskal? Na všetko už máme odpoveď. Nedávno ste sa s nami v ankete podelili o najlepšie kuchynské rady vašich mám a babičiek. Skvelých tipov ste napísali toľko, že sme z nich pripravili ešte jedno pokračovanie.


Foto: Shutterstock.com

Zázvor do kysnutého cesta

Kysnuté cesto bude ľahšie stráviteľné ak do neho pridáme kávovú lyžičku mletého zázvoru. Koláč z treného cesta bude vláčnejší, keď do cesta pridáme pár kvapiek octu, cítiť ho určite nebudete. Ak koláč nejde von z plechu alebo formy, postavte horúci plech na niekoľko minút na vlhkú utierku. Bielky na vyšľahanie snehu by mali byť dôkladne vychladené, keď do nich pridáme ešte štipku soli, sneh sa zaručene podarí.
Majka F., Turčianske Teplice

Zbraň na ríbezle

Ríbezle do koláča stiahnuť zo stopky vidličkou, neoberať po jednej.
Helena K., Žilina

Ako vyklopiť bábovku

Aby sa krásne vyklopila bábovka alebo koláč z formy, pred pečením formu vymažeme maslom, vysypeme polohrubou múkou a potom dáme formu na 20 minút do mrazničky.
Jana P., Hliník nad Hronom

Tvrdá pečeň

Soliť pečeň až tesne pred vypnutím a platí to aj pre bravčové mäso.
Veronika, Malacky

Syr ako nový

Babka ma naučila, že do šišiek a do kysnutého cesta vôbec, dávame iba žĺtky a dostatočné množstvo rumu. Stvrdnutý syr namočíme na niekoľko hodín do mlieka a bude ako čerstvý. Naučila ma spotrebovať starší chlieb na hrianky a nevyhadzovať ho. Aby vajíčka pri varení nepraskli, dáme do vriacej vody trochu octu. Využívať ocot aj pri odstraňovaní vodného kameňa, pridávať ho do vody pri praní a najmä ma naučila, že variť treba s láskou.
Darina B., Leopoldov

Jednoduché obaľovanie

Do sáčku dám strúhanku a vložím to, čo chcem obaliť. Vrecko chytím za vrch a potrepem a je obalené.
Martina S., Hviezdoslavov

Cukor do polievky

Do presolenej polievky opatrne vložíme kocku cukru a keď sa začne rozpúšťať, pomocou lyžice ju vytiahneme a prípadne použijeme ďalšiu. Ak chceme mať chrumkavú cibuľu, pred restovaním je nesolíme, aby nepustila šťavu, ale jemne ju poprášime múkou. Ak nechceme polievku zahusťovať klasickou múkou, ideálne sú chlebové kôrky alebo nastrúhaný surový zemiak. Aby masť alebo olej neprskali, pomôže kôrka chleba alebo štipka soli. Keď robíme dusenú zeleninu, vodu môžeme nahradiť mliekom, získame jemnejšiu chuť.
Anna B., Turčianske Teplice

Čistota pol života

Vždy vyčisti "fišprét" (dosku na vaľkanie cesta), aby bol ako nový!
Maroš L., Banská Bystrica

Cesnak to istí

Od mamy som sa naučila, že staré zemiaky budú chutiť oveľa lepšie, ak do vody, v ktorej ich varíme, dáme strúčik cesnaku. Aby ryža lepšie chutila, je potrebné ju poriadne umyť v teplej vode, potom osmažiť na oleji, zaliať teplou vodou a namiesto soli pridať vegetu.
Emília K., Nové Mesto nad Váhom

Cibuľová kamufláž

Základom každého jedla je cibuľa. Môj brat stále hovoril: Ale nedajte tam cibuľu! Samozrejme, že nedáme :) Čistá kamufláž :)
Veronika Š., Bratislava

Vrh špagetami

Podľa rady mojej starej mamy sa dá zistiť, či sú špagety uvarené podľa toho, keď ich hodí o stenu. Keď sa špageta prilepí, vtedy sú hotové. Ak špageta spadne, tak ich ešte treba variť :) Veľmi zaujímavá a vtipná rada zároveň, hlavne deťom sa to veľmi páči.
Martina R., Batizovce

Keď vybuchne tlakáč

Od starej mamy som sa naučila, že nemusíme mať doma všetko čo je v recepte a aj tak sa môže jedlo vydariť. Od mamky som sa naučila robiť najlepšie halušky a obrátené rezne. A ešte som sa naučila ako vymaľovať kuchyňu, keď vybuchne tlakový hrniec :)
Katarína B., Veľká Paka

Polievka zostane v hrnci

Aby nevykypela polievka, okraje hrnca potriem olejom alebo maslom.
Ivana F., Trebišov

Aby citrón pustil šťavu

Z citrónu získate viac šťavy, keď ho pred vytlačením namočíte na päť minút do horúcej vody.
Simona N., Mojmírovce

Chrumkavý chlebík

Moja mama vždy hovorievala - nikdy nesoľ strukoviny keď ich dávaš variť, lebo ich neuvaríš do mäkka. Vývar nevar prudko, lebo sa skalí a pri pečení chlebíka daj do rúry hrnček s vodou, aby sa na ňom urobila pekná kôrka.
Darina F., Kysucký Lieskovec

Plná mraznička

V mrazničke treba mať stále v zásobe nejaký polotovar pre prípad neočakávanej návštevy. Dodnes to stále dodržiavam.
Mária K., Poprad

Čo platí na praženicu

Praženicu solíme až nakoniec, aby nebola tuhá, uhorku nikdy nedávame do chladničky, aby nebola vodnatá a nakrájané banány a jablká pokvapkáme citrónom, aby nestmavli.
Lenka P., Bratislava

Čarodejník zemiak

Ak presolíš polievku, pomôže surový zemiak, chvíľu sa povarí a stiahne soľ.
Žaneta, Lietavská Svinná


Foto: Shutterstock.com

Ďalšie dobré rady do kuchyne nájdete aj v predchádzajúcom článku, ktorý NÁJDETE TU.




ANKETA: Spomeniete si pri varení a pečení často na dobré rady od skúsených rodinných gazdiniek?

96,4%



3,6%







Diskusia k článku

mahreb
Bábovku vymazávám sádlem a vysypávám jemnou strouhankou. Strouhanku dělám v mixéru z poloměkkých den starých rohlíků nebo veky a ukládám do mrazáku. Nesaje při smažení tolik tuku.






 



TOPlist