Do zásoby:
5 spôsobov, ako uchovať vylúpané vlašské orechy

Jana Klimanová, 27. januára 2023     4 minúty čítania

Aby nespotrebované vylúpané orechy nepodľahli skaze, ponúkame vám tipy, ako ich skladovať a chutne zužitkovať.



Foto: Shutterstock

1. Chladnička

Najjednoduchším riešením pre nespotrebované vylúpané vlašské orechy je chlad. Dajte ich do uzatvárateľného pohára, v chladničke vydržia približne dva mesiace.

2. Mraznička

Až rok ostanú vlašské orechy v dobrej kondícii v mrazničke uskladnené v plastovej nádobe alebo v uzatvárateľnom plastovom vrecku, aby nenapáchli ostatnými potravinami.

3. Sterilizovanie

Orechy sa dajú aj zavárať. Vylúpané jadrá orechov vložte do čistých a suchých zaváracích pohárov asi jeden centimeter pod okraj, uzatvorte viečkom a vložte do hrnca s vodou a začnite ju zohrievať. Keďže orechy sú pomerne ľahké, poháre zaťažte. Po dosiahnutí teploty 100 °C (teda, keď voda začne vrieť) vypnite ohrev a nechajte v horúcej vode dôjsť ešte desať minút. Potom poháre vyberte a nechajte vychladnúť. Sterilizované orechy skladujte na suchom, chladnom a tmavom mieste. Vydržia vám celý rok.

4. Zaváranie v mikrovlnke

Čisté a dokonale suché zaváracie poháre naplňte orechmi, poháre neuzatvárajte. Jednotlivo ich vložte do mikrovlnnej rúry a tam ich ohrievajte zhruba 3 minúty. Po vybratí pohár hneď dobre uzavrite suchým čistým viečkom a odložte do špajze.

5. Urobte z nich trvanlivú dobrotu


Orechový sirup


Potrebujeme:
  • 1 kg vlašských orechov
  • 400 ml vody
  • 250 krupicového cukru
  • 2 citróny
  • 4 lyžice rumu

  • Vlašské orechy nastrúhame alebo pomelieme. Vodu s cukrom rozvaríme na sirup, prisypeme orechy a znovu povaríme. Potom pridáme šťavu z citrónov a nastrúhanú citrónovú kôru. Po zhustnutí a vychladnutí pridáme rum. Hotovú zmes nalejeme do sklenených pohárov s uzáverom. Na druhý deň sterilizujeme 25 minút pri teplote 75 °C. V chlade vydržia aj dva roky.
    Orechy v cukrovom sirupe môžeme použiť pri pečení koláčov, pridať do jogurtu, kaše či raňajkových müsli.


    Orechy v mede

    Pred naložením orechov do medu je dobré ich najskôr spariť a zbaviť šupky. Orechy zalejte vriacou vodou a nechajte stáť pod pokrievkou dvadsať minút. Vyšúchajte v utierke a odstráňte šupky.



    Foto: Shutterstock

    Do uzatvárateľnej sklenej nádoby postupne vkladajte orechy a zalievajte ich medom tak, aby boli úplne ponorené (ak máte skryštalizovaný med, najskôr ho zahrejte na 40 °C, aby sa rozpustil). Ak máte orechy rôznej veľkosti, najskôr dávajte väčšie, ktoré svojou váhou klesnú ku dnu. Môžete pridať aj rôzne sušené bylinky. Takto nakladané orechy vydržia niekoľko týždňov.

    Orechy v rume


    Potrebujeme:
  • 1 kg vlašských orechov
  • 1 l vody
  • ½ kg cukru
  • 1 citrón
  • ¼ l rumu

  • Aj v tomto prípade orechy najskôr olúpeme. Z vody, cukru a citrónovej šťavy pripravíme rozvar a po odstavení z platne pridáme rum. Orechy vrstvíme do pohára a zalievame rumom tak, aby boli úplne ponorené. Sterilizujeme 25 minút pri 75 °C. Orechy v rume sa hodia napríklad do pečenia.


    Ak vám ostali vlašské orechy, upečte si tento vynikajúci orechový chlebík:






    ANKETA: Ostali vám po Vianociach nespotrebované vlašské orechy?

    83,7%



    16,3%







    Diskusia k článku

    mamec
    Orechy naložené v mede rozhodne nevydržia pár týždňov. Vydržia kým sa nezjedia :)
    Po pár týždňoch od naloženia je skutočne škoda ich začať jesť. Hovorím z vlatnej skúsenosti, takéto orechy mávame už viac rokov na vianočnom stole. Posledné Vianoce sme jedli orechy, ktoré som do medu naložila v januári 2021. Bola to zmes vlašských orechov, mandlí a lieskovcov. Lieskovce potrebujú skutočne aspoň 1-2 roky, ale ja orechy používam aj so šupkou. Možno, keď sa zbavia šupky, tak sú dobré aj skôr. Pokaziť sa tak, či tak nemôžu, med predsa konzervuje.
    1x bekla
    marienka44
    @314c0 (28.1.2023 14:36)

    Práve včera som to tak urobila. Podľa šskej stránky toprecepty.cz doporučujú sterilizovať vo vodnem kúpeli pri 801 asi 15 min.Ostali mi od Vianoc a aby vydržali do Veľkej noci.
    marienka44
    oprava 80 °C a 15 min. A pridala som do kúpeľa aj mak nemletý 1 pohár.
    mijaita
    @marienka44 (30.1.2023 03:59)

    Kdysi mi ukazala neteř a to kdysi je nejakych 40 let. Takhle nasucho zavarit jde vsechno možné. Orechy jsou snad pak jeste lepsi a mas je na vecnost!! Naposledy jsem potrebovala a ani uz nevim, kolik let jsou zavarene a byly vyborne, ba lahodné.
    kata50
    @314c0 (28.1.2023 14:36)

    áno - bez akejkoľvek tekutiny. Sterilizáciou vytvoríte vnútri čiastočné vákuové prostredie - bez vzduchu. Toto pritiahne víčko a orechy sa nemajú ako pokaziť. Vyskúšané už veľa krát. Nech sa podarí :-)
    adjunkt
    @314c0 (28.1.2023 14:36)

    áno, bez vody. Len nasypať orechy do pohárov, poháre uzatvoriť viečkom a sterilizovať. Robím to už tak roky.
    dvorka
    Tiež mám veľmi dobrú skúsenosť so sterilizovanými orechmi. Vydržia niekoľko rokov bez toho, aby stratili na chuti. Nezožltnú ani nezhorknú. Takto zaváram aj nastrúhané orechy ak mi ostanú. A čo ma najviac prekvapuje je to, že to sú jediné orechy ktoré ako alergik na orechy môžem jesť. Len z takto zaváraných mi nepuchne jazyk a ústa. Preto si orechy zaváram už x rokov. A orechy v mede? Lahôdka. No aj v rume môžu byť dobré, tak som ešte neskúšala. Ak motyka vystrelí, tak tento rok urobím ☺






     



    TOPlist