Fedor Malík:
Degustačný šalátik

Fedor Malík, 24. júla 2015     2 minúty čítania

Počiatkom leta bola v Bratislave opäť vínna slávnosť. V interhoteli na Tehelnom poli sa uskutočnil 14. ročník Trunkfestu.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Vína z jedenástich krajín Európy súťažili o méty najvyššie. Ich kvalitu posudzovali degustátori z ôsmich krajín. Akože inak, zvíťazili tie najlepšie moky. Boli medzi nimi i dvaja slovenskí šampióni – modrý kabernet z Gbeliec a bublinkové „Modragne“ z Modry...

Papily v papuľkách hodnotiteľov sú zvyčajne po pätnástich-dvadsiatich vzorkách vína „na lopatke“. Treba ich obnoviť a upokojiť. Na to slúži degustačná prestávka so záhryzom. Malým, ale účinným.

Na celom svete sa to robí rôznymi spôsobmi. V našom prípade to vyriešili originálne. Žiadne lososové tapasy či kakaové mufiny. Na Trunkfeste sa ponúkali šalátiky v poháriku. Vzhľadné, voňavé a chutné. Kúsky artičoky, zelené olivy a slankavé kapary boli pokvapkané pestom z pečenej papriky. Poviete si, to bolo extra, to bolo náročné. Dal som vám však tip a vy si takýto šalátik pripravte na podobný spôsob. Štvorčeky chrumkavej artičoky nahraďte rezancami z mladej kapusty a obsah pohárika pokvapkajte ajvarom a tekvicovým olejom. Určite prekvapíte nielen seba...



Diskusia k článku

venusa
Perfektná náhrada, taká naša, Slovenská.






 



TOPlist