Fedor Malík:
Čutkovské oštiepkové rezance

Fedor Malík, 12. septembra 2023     2 minúty čítania

Bolo horúce augustové popoludnie. Vonku tridsaťšesť a v aute nefunguje klimatizácia. Bude to náročné, hovoril som si. Do Tatier sú to dobré štyri hodiny. So zastávkami aj päť.



Foto: Pravda

Je však nedeľa a diaľnica smerom nahor je poloprázdna. Čierna káva aj čaj pri Trenčíne, tankovanie za Strečnom. Pitný režim nepostačuje, bože môj a v tom teple sa ozýva aj hlad. Môj priateľ sa však vyzná. Navrhuje olovrantovú pauzu.

Mierime do Čutkovskej doliny, srdca Veľkej Fatry. Magnetizujúca scenéria prírody. Lúky netreba kosiť, spasú ich ovce. A majú dobrého pastiera. Postavil tu areál kolíb, zábavný park, ponúkne vám pivný kúpeľ aj originálne liptovsky voňajúce dobroty. Chutné, slané aj sladké.

Možno nikdy dosiaľ ste také neokúsili. Černovská cesnačka s meteníkom. To je, prosím, domáci kysnutý pagáč s kvasenou kapustou, údenou slaninou a cesnakom. Mirovi zachutilo jahňacie stehno z koliby, s domácimi kyslo-smotanovými pirohami.

Na mojom tanieri rozvoniava údený ovčí syr zo salaša v Habove. Podával sa na miešanom listovom šaláte. Odmietol som medovinu s plátkom citróna a objednal som si tamojšiu remeselnú (home made) nepasterizovanú polotmavú trinástku. Skvelé pivo.

Do Tatier sme prišli načas, naplnili náš obchodný zámer a na druhý deň sa vrátili v pohode domov. Trochu som si "odfúkol" a celý deň som zaháňal príťažlivé spirituálne vône a chute z Čutkovskej doliny. Neodolal som a dal som sa "dobropastiersky" variť.

K uvareným švábskym rezancom som pridal opraženú liptovskú slaninu, lyžicu sušených hríbov, malé kocky z oštiepka, nasekanú pažítku, zopár brusníc, biele korenie, soľ a jedno-dve vajcia. Všetko som dobre premiešal a v rúre dozlatova zapiekol. K zapekaným "čutkovským " rezancom som podával rýchlokvasené chrumkavé uhorky...





Diskusia k článku







 



TOPlist