Foto: Shutterstock
Viac chutí než len sladké s pikantným
Záujem o sladkosti s pálivou a pikantnou chuťou neutícha a je stále v popredí. Napríklad sladký med s pikantnými príchuťami, zaujímavé druhy korenia a tiež spájanie rôznych chutí sladkého s umami (čo je takzvaná piata chuť, mäsová), sladkého s chuťou fermentovaných (kvasených) potravín. Zaujímavými ingredienciami môžu byť ocot, kombucha, pivo aj pasta miso.„Newstalgia“
Pod týmto výrazom si môžeme predstaviť klasické príchute prepojené s novými produktmi a surovinami. Pre zákazníkov – konzumentov – chcú pekári a cukrári ponúknuť komfort známeho so vzrušením z nových chutí a konceptov. Napríklad rôzne vegánske brownies, dezerty s príchuťou matcha, cupcakes s príchuťou tradičných kávových nápojov.Foto: Shutterstock
Ovocie yuzu
Príkladom trendu v štýle „newstalgia“ môže byť napríklad použitie ovocie yuzu, ktoré je svojím výzorom veľmi podobné citrónu a sladšou chuťou sa zas prikláňa k pomaranču. Toto ovocie z Japonska je ideálne na použitie všade tam, kde sa bežne používajú citrusy.
Dezerty inšpirované pouličnými stánkami – street food
Autentické chute a tradičné recepty z rôznych kultúr, ktoré môžeme ochutnať v pouličných stánkoch, ponúkajú možnosť zoznámiť sa s niečím novým v oblasti gastronómie. Zmesi korenín, napríklad z Mexika či Indie, sa dajú výborne využiť aj na dochutenie sladkostí.Dobré pre nás, dobré pre planétu
Aj pri pečení a tvorbe cukrárskych výrobkov platí, že zákazníci aj výrobcovia chcú pripravovať aj konzumovať lokálne aj sezónne suroviny a tiež také, ktoré sú pestované férovo s ohľadom na zamestnancov a tiež dôležitú minimalizáciu a redukciu odpadu a ochranu prírody a jej zdrojov.Zdroj: chocolate-academy.com
Čo letí podľa známych slovenských cukrárok
A ako vidia nadchádzajúce trendy známe cukrárky zo šou Pečie celé Slovensko?Foto: Sandra Támerová
Jozefína Zaukolcová: Inšpirácia francúzskymi cukrármi
Podľa Jozefíny Zaukolcovej sa trendy stále menia. „Stretávame sa s modernými technológiami, dostupnými kvalitnými surovinami... Cítiť vplyv sociálnych sietí. Vo veľkej miere sa používajú termíny z medzinárodných kuchýň, najmä francúzskej, čo dodáva cukrárskemu remeslu vysokú úroveň, ako to bolo vždy, ale nie až také viditeľné. Trendy vždy určovali – a podľa mňa aj budú – francúzski cukrári. Sú top... Dezerty pôsobia dokonale, úžasne pripravené, s fantastickou chuťou a pôsobivou prezentáciou... To je moderná gastronómia v cukrárstve,“ vyjadrila sa pani Zaukolcová.
Foto: archív RTVS
Petra Tóthová: Letí viacvrstvové pečivo
Umelecká cukrárka Petra Tóthová považuje za trend na tento rok takzvané danish pastry – viacvrstvové sladké pečivo, croissanty a výrobky z pľundrového cesta.
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Diskusia k článku