Jar bola v rozpuku a Ambrózova záhrada bola už vzorne pokopaná. I vinič na pergole vyviazaný. Marhule začali kvitnúť a záhony narcisov slniečkovali pri chodníku. S Ambrózom sa bolo treba porozprávať. Veď po roku opäť tu spoločne organizujeme miestnu výstavu vína. Okoštovali sme to vlaňajšie i predvlaňajšie. Jedno bolo chutnejšie ako druhé...
Pani domu sa na nás usmievala a čítala nám z očí. „Páni, čosi vám prinesiem,“ zaštebotala. O chvíľu bola na stole tamojšia špecialita. Čierne kurča po kolíňansky. Chutilo mi, bolo to fajnové. Skúsme si to i my.
Kurča rozdelíme na menšie časti. Z trtolu, krídel a koží pripravíme silný vývar. Na dno pekáča poukladáme plátky údenej slaniny a na ne rozvrstvíme kilo kvasenej červenej kapusty. Na kapustu naložíme kúsky osoleného a okoreneného kurčaťa. A na kurča opäť položíme plátky slaniny. Hydinovú dobrotu podlejeme vývarom a čiernym pivom. Kurča pečieme v rúre necelú hodinku. Podávame ho ešte horúce a najlepšie s mladými zemiakmi.
Ak ich nezoženiete, dajte na Ambróza. K čiernemu kurčaťu vám odporúča biely maďarský chlieb. A všetku tú dobrotu zapíjajte čiernym pivom. Víno tentoraz vynechajte...
Diskusia k článku