Treba ešte zaklať sviňu, a či lepšie ju kúpiť, narobiť jaternice, jelitá, tlačenku, klobásy a vyúdiť rebrá, karmenádle, napaprikovať laloky... Nie všetci však tak rozmýšľajú. Najmä my starší (a skúsenejší) sa v tomto čase odkláňame od sýtej a mäsitej stravy a postíme sa. Veď je na to čas a napokon aj vek nám to akosi pripomína.
Aj ja som na tej druhej strane. Budem sa postiť a budem (tých pár dní) aj vegetarián. Vykonám to s pokorou... Urobím si vegánske cícerové guľky! Možno aj preto, že táto strukovina je akosi zanedbávaná. Má viacero pomenovaní. V Čechách je to cizrna, na Slovensku aj slovenec, v okolí Trnavy „ploské penázky“. Nepoužijem suchý cícer, robotu si uľahčím. Zohnal som nedávno jeho konzervovanú podobu zlepšenú kúskami čiernej hľuzovky. Na prípravu štyroch porcií guliek budeme potrebovať dve malé nasekané cibule, hrsť petržlenovej vňate, tri strúčiky cesnaku, dve lyžice hladkej múky, jedno vajce, tri lyžice drvenej rasce. Všetko to spolu rozmixujeme, prepracujeme vareškou a dochutíme čiernym korením a morskou soľou. Dve hodiny bude hmota odpočívať v chladničke. Potom vytvarujeme navlhčenými rukami guľky a na rozpálenom oleji ich vysmažíme dozlatista. Podávame ich teplé s jogurtovým dipom. Odporúčam grécky jogurt, slovenský cesnak, stredomorský olivový olej, prešovskú soľ. Guľky možno zajedať aj chrumkavým pšeničným chlebom.
Nuž a do pohára si nalejte to, čo vám chutí. Ja mám o čosi ľahšiu pozíciu. Naše vína ročníka 2021 mám už prekoštované. Výber bude o to jednoduchší. K predvianočným cícerovým guľkám budem pochlipkávať „kamienkovú“ Peseckú leánku z päťdesiatročnej vinice modranského Firigla...
v kazdom obchode
Fakt?
Čo ja viem, v máji 2009 spoločnosť Solivary zanikla. Nejaký čas sa ešte predávala soľ v pôvodných obaloch, ale bola vyrábaná v Rakúsku. U nás sa dá kúpiť len zahraničná soľ. Neviem o tom, že by sa výroba soli na Slovensku obnovila.
pomalyhrnec.blogspot.com/2015/02/cizrnovy-gulas-s-klobaskou-v-po...