Fedor Malík:
Cícerové guľky

Fedor Malík, 21. decembra 2021     2 minúty čítania

Vianoce a koniec kalendárneho roka sú na dohľad. Mnohí z nás, najmä tradicionalisti, vravia, že sa treba náležite pripraviť.



Treba ešte zaklať sviňu, a či lepšie ju kúpiť, narobiť jaternice, jelitá, tlačenku, klobásy a vyúdiť rebrá, karmenádle, napaprikovať laloky... Nie všetci však tak rozmýšľajú. Najmä my starší (a skúsenejší) sa v tomto čase odkláňame od sýtej a mäsitej stravy a postíme sa. Veď je na to čas a napokon aj vek nám to akosi pripomína.

Aj ja som na tej druhej strane. Budem sa postiť a budem (tých pár dní) aj vegetarián. Vykonám to s pokorou... Urobím si vegánske cícerové guľky! Možno aj preto, že táto strukovina je akosi zanedbávaná. Má viacero pomenovaní. V Čechách je to cizrna, na Slovensku aj slovenec, v okolí Trnavy „ploské penázky“. Nepoužijem suchý cícer, robotu si uľahčím. Zohnal som nedávno jeho konzervovanú podobu zlepšenú kúskami čiernej hľuzovky. Na prípravu štyroch porcií guliek budeme potrebovať dve malé nasekané cibule, hrsť petržlenovej vňate, tri strúčiky cesnaku, dve lyžice hladkej múky, jedno vajce, tri lyžice drvenej rasce. Všetko to spolu rozmixujeme, prepracujeme vareškou a dochutíme čiernym korením a morskou soľou. Dve hodiny bude hmota odpočívať v chladničke. Potom vytvarujeme navlhčenými rukami guľky a na rozpálenom oleji ich vysmažíme dozlatista. Podávame ich teplé s jogurtovým dipom. Odporúčam grécky jogurt, slovenský cesnak, stredomorský olivový olej, prešovskú soľ. Guľky možno zajedať aj chrumkavým pšeničným chlebom.

Nuž a do pohára si nalejte to, čo vám chutí. Ja mám o čosi ľahšiu pozíciu. Naše vína ročníka 2021 mám už prekoštované. Výber bude o to jednoduchší. K predvianočným cícerovým guľkám budem pochlipkávať „kamienkovú“ Peseckú leánku z päťdesiatročnej vinice modranského Firigla...



Diskusia k článku

mamec
Jój, znie to dobre, len kde tú prešovskú soľ zohnať :)
1x haji
mamec
@mirop (21.12.2021 09:11)
Fakt?
Čo ja viem, v máji 2009 spoločnosť Solivary zanikla. Nejaký čas sa ešte predávala soľ v pôvodných obaloch, ale bola vyrábaná v Rakúsku. U nás sa dá kúpiť len zahraničná soľ. Neviem o tom, že by sa výroba soli na Slovensku obnovila.
1x leaela
chorvatka
Jaaaaj, cicer ? ten sa kedysi varil len v chudobnych rodinach, co po vojne chovali kozy, lebo krava bola cenove nedostupna. A na tuberkulozu to kozie mlieko bolo ako stvorené. No a tie cicerové gulky su vlastne na strednom oriente nazyvané "falafel" : je to vyborné teplé i studené samozrejme s oreintalnym jogurtom. Skuste, neobanujete. a navyse tie strukoviny dodavaju telu proteiny v omnoho zdravsej forme. Dakujem Vam za inspiraciu. A propo, existuje dajaky slovensky recept s cicerom ???
chorvatka
Dakujem za odpoved, uz som sa tam pozrela, Tu vo Francii sa ten isty recept vola cicer po katalansky. Robim ho dost casto, ale len vtedy ked je k dostaniu uzkostenna cervena paprika dopestovana v Maroku. Sem -tam pridam aj stiplavu spanielsku klobasu (corizo); Skuste, je to vyborné v lete i v zime.






 



TOPlist