Chutné výsledky aj bez grilu:
Kým príde leto, spravte si grilovačku v kuchyni. Čo na to potrebujete?

Jana Klimanová, dnes 06:00     4 minúty čítania

S trochou kreativity a bežnými kuchynskými nástrojmi si môžete na grilovaných dobrotách pochutnať aj vo vnútri.



Foto: Shutterstock

Neviete sa dočkať teplých dní, aby ste odštartovali grilovaciu sezónu? Alebo vlastne žiadny záhradný gril ani terasu či dvor nemáte? Nemusíte sa grilovaných lahôdok nadobro vzdať. Urobte si ich vo vlastnej kuchyni.

Pripravte si mäso a zeleninu

Dobrá predpríprava je základom úspechu. Vykostené kuracie stehná, bravčovú krkovičku, panenku hovädzie steaky alebo ryby nezabudnite vybrať z chladničky s dostatočným predstihom, aby získali izbovú teplotu. Ak by ste chceli použiť mäso z mrazničky, to z nej premiestnite do chladničky deň predtým, kde sa pomaly a šetrne rozmrazí.

Bravčové, hovädzie či tuniaka nakrájajte na hrúbku 2 - 2,5 cm a dobre osušte papierovou utierkou. Ak budete pripravovať kuracie steaky, tak môžete hrubé kuracie prsia tiež prekrojiť na dva tenšie kusy.

Zo zeleniny sa na grilovanie najlepšie hodí cuketa, baklažán, paprika, cibuľa, kukurica či šampiňóny. Tiež ich umyte a osušte.

Mäso aj zeleninu pred grilovaním namarinujte - napríklad v jednoduchej zmesi oleja, prelisovaného cesnaku, citrónovej šťavy, soli, mletého korenia a obľúbenej bylinkovej zmesi. Suroviny marinujte minimálne pol hodinu, mäso môžete namarinovať aj deň vopred.


Vyskúšajte grilovaciu panvicu

Ak je vo vašej kuchynskej výbave grilovacia panvica s vrúbkami, máte vyhraté. Panvicu rozohrejte najprv na miernom výkone a potom na plnom ohreve.



Foto: Shutterstock

Následne znížte teplotu, panvicu potrite rastlinným olejom, suroviny položte na panvicu a grilujte z každej strany 3-5 minút. Mäso neotáčajte - doprajte mu čas, aby sa uzavrelo a prepieklo. Vďaka štruktúre panvice získate typické grilovacie prúžky a skvelú chuť. Podobne môžete mäso aj zeleninu pripraviť aj na liatinovej panvici.

Použite rúru s funkciou grilu

Rúra s funkciou grilu je skvelá náhrada záhradného grilu. Funguje podobne, ale hore nohami, pretože teplo prichádza zhora. Predhrejte rúru na vysokú teplotu (asi 200 – 250 °C) a nastavte funkciu gril. Mriežku dajte do strednej časti rúry.



Foto: Shutterstock

Mäso, ryby či zeleninu poriadne osušte, osoľte, okoreňte a pokvapkajte olejom. Položte na plech vyložený alobalom a grilujte 8-30 minút z jednej strany, po otočení sa čas grilovania skráti na 6-20 minút podľa druhu mäsa alebo zeleniny. Ku každej rúre sú k dispozícii tabuľky s uvedenými časmi grilovania, ktorými sa môžete riadiť.





ANKETA: Zvyknete si pripravovať grilované lahôdky aj v kuchyni?

75,0%



25,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist