Cestovinový šalát:
Nenáročný na prípravu, ale predsa nie bez nástrah. Aj na ňom môžete všeličo pokaziť

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     5 minút čítania

Ako na to, aby sa váš šalát nepodobal skôr na kašu, nebol bez chuti a aby ste po jeho konzumácii nepotrebovali náhradné oblečenie.



Foto: Shutterstock

Cestovinový šalát je výborným jedlom na leto. Môže byť skvelým obedom do práce, ľahkou večerou, ale aj súčasťou menu na grilovačke. Môžeme ho urobiť v rôznych variáciách a jeho príprava netrvá dlho. No i tak si pri nej treba predsa len dať na niektoré veci pozor.

Na druhu cestovín záleží

Nie každé cestoviny sú na šalát vhodné. Dobré sú tie, ktoré sú krátke a ľahko sa dajú napichovať na vidličku. Určite nie špagety, pretože ich konzumácia je na takej grilovačke alebo v kancelárii výzvou.

Úplne ideálne nie sú ani duté cestoviny ako penne či kolienka, aj keď sú krátke. V dutinkách môže totiž zostať voda z varenia a tá rozriedi dresing a šalát môže byť vodový.

Najlepšie cestoviny pre cestovinový šalát sú farfalle, fusilli (vrtuľky) alebo orecchiette. Ak robíte šalát pre deti, potešia ich farebné cestoviny alebo cestoviny v tvare zvieratiek.



Foto: Shutterstock

Pozor na správne varenie

Dokonalý cestovinový šalát stojí a padá s pevnosťou uvarených cestovín – musia byť o niečo pevnejšie ako al dente (na skus). Ak sú uvarené príliš namäkko, cestovinový šalát bude kašovitý. Preto varte cestoviny o jednu až dve minúty kratšie, ako je uvedené na obale, ale ako máte zaužívané. Cestoviny totiž ešte zmäknú aj pôsobením zálievky či dresingu.

Vodu dostatočne osoľte. Špeciálnu chuť získajú cestoviny varením vo vývare namiesto osolenej vody. Do vody na varenie v žiadnom prípade nesmie ísť olej, pretože sa potom s ostatnými prísadami a dresingom či marinádou už tak dobre nespoja.

Dresing je nutný

Aby nebol cestovinový šalát suchý, potrebuje omáčku alebo dresing. Pripravte si ho dostatočné množstvo, pretože cestoviny nasiaknu veľkú časť omáčky. Taktiež by ste nemali šetriť soľou, korením a ďalšími koreninami alebo bylinkami, pretože cestoviny absorbujú aj veľa chuti. Tesne pred podávaním šalát najlepšie znova ochutnajte a podľa potreby dochuťte.

Omáčky či dresingy a aj koreniny je najlepšie dávať na ešte teplé cestoviny, nie studené, chute sa potom lepšie spoja. Dochutiť šalát možno aj výraznejšie, počas chladnutia sa chute rozložia.

Keď idete šalát podávať, tak určite nie priamo z chladničky, pretože chute znovu potrebujú, aby sa rozvinuli. Vyberte ho z chladničky aspoň 10 minút pred servírovaním.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

V lete pozor na majonézu

Niekto uprednostňuje dresingy s majonézou, niekto s jogurtom a niekto má radšej zálievku bez týchto zložiek. Majonézové šaláty však v lete nie sú úplne ideálne, najmä ak používame doma pripravenú majonézu. Šaláty, ktorých súčasťou je majonéza alebo jogurt by určite nemali stáť vonku, ako je to bežné napríklad počas grilovačiek či záhradných párty, kde sa všetky jedlá nanosia na stôl na začiatku a hostia sa obsluhujú sami.

Na tieto účely sú lepšie šaláty s octovo-olejovými, medovo-horčicovými alebo citrónovo-olejovými dresingami. Ak chcete dať šalátu ázijskú nôtu, možno dať do dresingu sójovú omáčku, strúhaný zázvor, čili či karí korenie.



Foto: Shutterstock

Fantázii sa medze nekladú

Na cestovinovom šaláte je fajn, že ho môžete ľubovoľne obmieňať. Zelenina sa dá použiť surová aj varená. Pre jednoduchý a rýchly cestovinový šalát sa hodí aj konzervovaná zelenina, napríklad kukurica, hrášok alebo fazuľa.

Ak dávate do šalátu syr, vhodná je napríklad gouda alebo eidam. Ak mu chcete dať stredomorský šmrnc, pridajte hoblinky parmezánu či fetu. Vhodným doplnkom do cestovinového šalátu je tiež tuniak z konzervy a varené alebo pečené morské plody. No a samozrejme aj mäso – varené alebo pečené a nakrájané na kúsky. So správnymi doplnkami sa cestovinový šalát môže stať naozaj plnohodnotným jedlom.





ANKETA: Robíte si niekedy cestovinový šalát do práce?

54,5%



45,5%







Diskusia k článku










TOPlist