Foto: Pravda - Robert Hüttner
Tej fandí aj moja rodina. Vnuci majú radi grilovanú hydinu, dospelí bravčové a my seniori na dôchodku holdujeme, neuškŕňajte sa, zelenine. Mám jeden recept, ktorý vám predstavím. Ide o grilovanú koreňovú zeleninu s červenou repou. Beta vulgaris, ľudovo cvikla, je známa už od stredoveku. Mnohým nechutí, je však zdravá. Obsahuje betalaíny, ktoré sú účinné na cievy starcov. Poďme teda na to, dôchodcovia...
Cviklu, mrkvu, zeler, paštrnák, petržlen i mrkvu nakrájame na plátky a krátko povaríme. Zeleninu potom osušíme a naukladáme na gril, trochu osolíme, pokoreníme, pokvapkáme olejom a raz obrátime. Za pár minút je hotovo. Cviklou zafarbenú zeleninu napichujeme na vidličku a „labužírujeme“. Do pohára si nalejeme niečo naše, niečo originálne. Najlepšie suchý modrý portugal z Orešian. Z Dolných alebo aj Horných...
Len si neviem predstavit obracat na grile drobno nakrajanu korenovu zeleninu. Cviklu milujem ako aj vsetku ostatnu zeleninu.