Fedor Malík:
Bumburové pagáčiky

Fedor Malík, 5. apríla 2016     2 minúty čítania

V našom geografickom priestore niet vari obľúbenejšej slanej špeciality, ako sú pagáče. Pagáče na stovky spôsobov.


Foto: Pravda
Kráľom pagáčov je pagáč oškvarkový. A potom sa vymýšľa, pagáč zemiakový, tvarohový, syrový, hubový, krupicový, kukuričný, pšenový. Pagáč veľký i malý, pagáč s mriežkou i bez mriežky. Pagáč „opitý“ i neopitý. Pagáč s posýpkou i bez posýpky. Najčastejšie s rascou, so sezamom, s mletými mandľami, pistáciami. Julo Satinský miloval modranské pagáče Olinky Hlubovičovej. Boli bohato posypané kôprovým semienkom!

V Modre zostaneme. Iné pagáče sa pečú na Kráľovej, iné na dolnom konci, iné na hornom. Iné papkajú bohatí, iné chudobní. Tak to bolo aspoň v minulosti. Modranská bedač v „Kasárni“ milovala bumburové pagáčiky. Bumbura je, prosím pekne, kŕmna repa. Uvarte si jednu domäkka a prepasírujteju. Do repnej pasty pridajte pol kila múky, vajce, olej a soľ. Kvások si pripravte z vlažného mlieka, droždia a trošky cukru. Nechajte ho vyzrieť a potom ho zapravte k ostatnému. Vymieste nie veľmi husté cesto a nechajte vykysnúť. Cesto po hodine rozvaľkajte na hrúbku asi 15 mm a skleneným pohárikom vykrajujte pagáče.

Potrite ich vajíčkom, posypte „kmínom“ a pečte do zlata. Či tie bumburové budú chutnejšie ako tie klasické, už posúďte sami...



Diskusia k článku

kuchticka
Krmna, ci akakolvek repa je velmi hodnotna - nie zavrhnutie hodna - zelenina a preto tieto pagace mozeme zaradit do zdravej vyzivy.
venusa
Bedač (pracovitá) vedela co je zdravé, nemala moc na vyber a bola aj zdravšia ako ti s prebytkom.






 



TOPlist