Bude vždy poruke:
4 kroky, ktoré zaistia, že mrazený karfiol bude chutiť ako čerstvý

Jarmila Horváthová, 18. júla 2024     3 minúty čítania

Nespotrebovali ste celú hlávku karfiolu a chystáte sa zvyšok zamraziť? Aby ste čo najlepšie zachovali jeho kvalitu, mali by ste dodržať niekoľko zásad.



Foto: Shutterstock

Mrazenie je jeden z najlepších spôsobov, ako zabrániť plytvaniu potravinami a zároveň zachovať ich čerstvosť. Platí to aj pre karfiol, ktorý môžete mať v mrazničke pripravený poruke kedykoľvek potrebujete. Teda v prípade, ak pri mrazení postupujete správne. Ako teda na to?

1. Nemrazte ho vcelku

Karfiol určite nemrazte vcelku. Najprv z neho odstráňte vonkajšie listy a potom ho rozdeľte na ružičky veľké asi 3 cm. Zamraziť sa dá aj hlúbik, konkrétne jeho stredná časť, tú treba nakrájať na kúsky.

2. Oblanšírujte ho

Karfiol je dobré pred mrazením oblanšírovať. Vďaka blanšírovaniu si potraviny zachovávajú nielen sviežu farbu a chuť, ale tiež vitamíny. Navyše, blanšírovaním sa redukujú aj nežiadúce mikroorganizmy v surovinách.



Foto: Shutterstock

Ružičky karfiolu povarte vo veľkom množstve osolenej vody asi 2-3 minúty. Potom ich pomocou sitka vložte do misky s ľadovou vodou a po 2-3 minútach ich vyberte.


3. Dôkladne osušte

Po blanšírovaní karfiolové ružičky dôkladne osušte na kuchynskom papieri. Urobte si miesto v mrazničke, ružičky rozložte na tácku alebo na plech tak, aby sa navzájom nedotýkali a dajte zmraziť. Takto zostanú jednotlivé ružičky pekne oddelené.

4. Zabráňte prívodu vzduchu

Zmrazené ružičky dajte do vreciek určených na mrazenie, vo vrecku by malo byť čo najmenej vzduchu. Ten ovplyvní dĺžku skladovania a môže tiež viesť k spáleniu mrazom. Preto vzduch z vreciek čo najlepšie vytlačte alebo odsajte vákuovačkou.

Pred vložením do mrazničky nezabudnite vrecúška označiť názvom suroviny a dátumom mrazenia. Správne zamrazený karfiol vydrží 8-10 mesiacov.



ANKETA: Keď si kúpite hlávku karfiolu, vždy ju naraz celú spotrebujete?

54,1%



45,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist