Fedor Malík:
Bryndzové štípance

Fedor Malík, 9. mája 2017     2 minúty čítania

Už sme jednou nohou v mesiaci máji. Máj je mesiac lásky, mesiac bryndze.



Láska v mojom veku už nehrá takú významnú rolu. Zdá sa, že bryndzu v tomto čase skloňujem akosi častejšie... Niet nad dobrú májovú bryndzu. Bryndza z Oravy, zo Spiša, zo Šariša, bryndza z Liptova. Tú poslednú menovanú mám najradšej. Tej verím.

S bryndzou je to ako s vínom. Ak si mám vybrať, dám si to naše modranské. Víno spomínam náročky. Čašu toho najlepšieho si dáme, až bude navarené. Dnes to budú bryndzové štípance. Liptovský recept mám od môjho priateľa Pololiptáka, Polomodrana, výtvarníka Ľuboša Rapoša.

Tuhé cesto si pripravíme z pol kila múky, jedného vajca a vody. Cesto rozvaľkáme, pokrájame ho na pásy a tie potrháme na neveľké kúsky. Štípance. Uvaríme ich v horúcej vode, miešame ich a dávame pozor, aby sa nezlepili. Ihneď po vyplávaní na povrch ich vyberieme, opláchneme v studenej vode a pokvapkáme horúcou bravčovou masťou. Dávkujeme ich na tanier a polejeme bryndzovou pastou. Tú si vopred pripravíme z bryndze a talianskeho mascarpone. A na vrch ešte posekaná pažítka a do čaše dva–tri hlty modranského veltlínu. Liberáli, neliberáli, dobrú chuť vám želám.



Diskusia k článku

drajan
mňam, čo je s bryndzou, to lichotí mojim chuťovým pohárikom...inšpirácia na chutné jedlo... len to talianske mascarpone by som ja vymenila za slov. kyslú smotanu... vyskúšam
evanaaa
Takže takto to v skutočnosti je, to som prekvapená, ak keď by som nemala byť, človek by sa mal už poučiť, že nie je všetko tak ako sa to zdá.....potom ani naša ovčia bryndza nie je 100%- ná slovenská a stráca tým punc originality. A to sme na ňu my, Slováci hrdí......ešteže si sem, @Radost dala ten článok, aspoň sa nám oči otvoria. Ale aj tak, kto má bryndzu rád, na ňu nezanevrie, ani ja, len mi je tak trocha smutno z toho, kde to speje......len aby nebolo horšie.
Inak, štípance, teda trhance by som si dala, ale vínku neholdujem, mne by stačila žinčica (naša, slovenská) alebo len kyslé mlieko.
stanci11
@Radost za článok ti ďakujeme, ale je to na plač :/ normálne ľutujem že je to prvé čo som si ráno prečítala...čo už... ešteže mám šťastie domáceho salaša za "humnami" a presne viem akú bryndzu mi "susedia" predávajú ...ani si neviem predstaviť ísť do obchodu a kúpiť ju tam,,, ale viem že nie každý ma takéto šťastie a mrzí ma ako si sami przníme toto bryndzové bohatstvo...

venusa
No ten "kukuč" tomu nenasvedčuje-:) ľúbim iba májovú bryndzu, je najlepšia a rovno zo salaša.






 



TOPlist