Fedor Malík:
Bravčovina na pive

Fedor Malík, 6. júna 2017     2 minúty čítania

Vietor ustal, oblaky sa rozutekali a nad Malými Karpatmi konečne kraľovalo slnko. Posledný májový víkend bol nádherný.



Toľko ľudí pokope vidíte u nás len málokedy. Rodiny s deťmi obdivovali lietajúce tátoše na Dubovej, tí „strelení“ sa hodiny motali na červenokamenskom blšáku a napokon vínomilci na dňoch otvorených pivníc oblizovali muškátle i rivoly v desiatkach modranských, pezinských či ompitálskych pivníc.

I ja som bol od rána na nohách. Na burze starožitností som nechal dobrú stovku. Nakúpil som si zopár kovaných vinohradníckych kopálov a pár knižiek. Za lacné peniaze som tu dostal aj k ikstému vydaniu Domácej kuchárky M. D. Rettigovej. Pani Magdalena Dobromila R. je česká kuchárska legenda. Jej Domáci kuchařka vyšla ešte v roku 1825! Ďalšie vydania sa zopakovali v rokoch 1829, 1836 a 1843... Listujem v „Dobromile“ a obdivujem stovky receptov, jeden tajomnejší ako druhý. I ten o bravčovom mäse na pive je inšpiratívny...

Pokrájajte mladú bravčovinu na kocky, uložte ich do hlineného „kutchanu“, posoľte, podlejte pivom, pridajte rascu, dva roztlačené strúčky cesnaku. Dajte piecť a po dobrej hodine nadrobte do pekáča striedku bieleho chleba a mäso posypte ešte citrónovou kôrou. Chlieb zahustí pivový výpek a tá omáčka nebude mať chyby –chybičky. Nuž a ak si chcete recept Dobromily obzvláštniť, pridajte k pečúcemu sa mäsu jednu–dve paprikové klobásy. K pokrmu pojedajte biely chlebík a zapíjajte ho svetlým ležiakom. Najlepšie zo siedmeho schodu vašej pivnice...



Diskusia k článku







 



TOPlist