Foto: Pravda - Ivan Majerský
On sám nebol zdatný kuchár, jeho manželka Anička však bola pri sporáku jednotka. Svojim štyrom deťom a milovanému Milanovi vyvárala moravské dobroty od výmyslu sveta. Známe boli jej cibuľové polievky, zemiakové „zablafuňky“, žemľovky, bravčové kotlety, kačica na víne, skvelé buchty i krémové „rakvičky“. Milan zjedol všetko, keď však poslúchal, Anička mu pripravila jeho favorita.
Bol ním bravčový bôčik na čiernom pive. Bôčik musel byť „libový“ a „vyšívaný“. Kilový bôčik od večera do rána ležal v páci. Ráno sa osušil a nakrájal na hrubšie plátky. Tie sa potom posolili, pokorenili, dôkladne potreli cesnakovou drvinou a naložili do pekáča s bobkovým listom, celým korením, borievkami a štipkou tymianu. Mäso sa potom zalialo čiernym pivom a nechalo sa na dve hodiny oddýchnuť. Rúra sa rozpálila na 200 °C a bôčik sa dal piecť. Po slabej hodinke sa prevarené pivo zlialo, bôčik obrátil a nechal sa dopiecť. Podával sa s varenými zemiakmi a zapíjal, akože inak, vychladeným čiernym pivom.
Diskusia k článku