Foto: Pravda - Ivan Majerský
Granitom vydláždený úzky dvor bol plný mojich priateľov i pravidelných zvedavcov modranskej galérie. Ľudia sa usmievali, chrumkali oškvarkové pagáčky Gabiky Dudovej a zapíjali ich malíkovskými mokmi.
Vínni favoriti víťazili. „Pink“ Pinot gris zo Šájb, škoricová Frankovka modrá z Plázlov a Sauvignon blanc z Novín. O šumivej „sedmičke“ Modragne ani nehovoriac… Prítomní boli sponzori aj dvadsiatka spoluautorov, tvorcov kapitoly „Láskanie priateľov“. Profesori, spisovatelia, vedci, lekári, poeti, skvelí vinári…
Ktosi mi tam však chýbal. Sľúbila sa, avšak neprišla. Práve v tom čase preberala zlatý metál na Agrokomplexe od ministra poľnohospodárstva. Ktože to bol? Nuž naša maková princezná Gabriela Čechovičová z Jarnej. Farmárka na koni aj na traktore. Jej životný príbeh udivuje náš svet.
Mak seje, zberá, čistí, pole orie a vyšívané makové vrecká predáva po svete. Maká od rána do mrku. Obdivuhodná hrdinka týchto ťažkých čias…
Gabika je aj skvelá kuchárka. Jej makové mafiny, džgance, bobále, lokše, rožky, hrebene, ťahané štrúdle či záviny nemajú páru široko – ďaleko. Skúsili ste už niekedy okoštovať jej makový krémeš, vínne pitie s makovo-jablčnou plnkou či židovské makové mrežovníky à la Sára Gutmanová?
A je tu ešte čosi. Biely makovník. Samozrejme, z bieleho maku odrody Sokol, chutiaci po lieskových orieškoch. Je to paráda. Nepokazte to však nevhodným výberom vínneho moku. Navrhujem vyzreté Chardonnay. Tak dvoj-trojročné...
Diskusia k článku